IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна засега успява да отблъсне руските атаки в Донбас

Украинците посрещат Великден в домовете си, слад като Русия отказа временно примирие за празниците

14:45 | 24.04.22 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Украинските военни засега устояват на руските атаки в Донбас, съобщава британското Министерство на отбраната в пост в Twitter. Русия е постигнала някои победи, но като цяло отбраната на Украйна отблъсква повечето от тях, нанасяйки големи щети.

Една от причините за това е слабата мобилизация на руските военни, както и липсата на време за реорганизирани на силите. Това води до ниска ефективност на действията им, посочват още от Министерството на отбраната.

Русия не спира огъня в редица региони на Украйна, дори и на Великден, съобщават от своя страна украинските власти. През последните часове под силен обстрел е стоманодобивният комплекс "Азовсталь", въпреки че в края на миналата седмица руският президент Владимир Путин нареди отмяна на щурма там и призив за военните да се предадат.

Украинският президент Володимир Зеленски коментира преди ден, че Русия е отказала предложението за временно примирие, докато траят Великденските празници за православните христиани.

Под обстрел е не само Мариупол, но и населени места в Днепропетровска област, предава УНИАН. Ракета е унищожила жп инфраструктура в региона, както и сгради, включително и промишлено предприятие и блокове. В събота (23 април) Русия обстреля със седем ракети и Одеса, като две от тях попаднаха в жилищни сгради. При този обстрел са загинали осем души, сред които и 3-месечно бебе, разказа пред журналисти украинският президент.

Междувременно говорителят на Министерството на отбраната генерал-майор Игор Конашенков коментира, че през нощта срещу Великден руските военни са поразили 423 цели в Украйна, пише ТАСС. При ракетните удари са унищожени четири склада за ракетно-артилерийско въоръжение и боеприпаси в райони на населени места в Харковска област.

При удари в различни градове са унищожени и 10 безпилотни самолета, допълва още Конашенков.
От началото на военната операция Русия е унищожила 141 самолета, 110 хеликоптера, 551 военни дрона, както и 264 зенитни ракетни комплекса и почти 2500 танка и други бронирани военни машини, сочи справката на руското военно министерство.

Данните на Украйна за щетите на руската армия в този конфликт са подобни - свалени са 179 самолета и 154 хеликоптера. Унищожени са над 2200 бронирани машини и почти 900 танка.

В Харков, който не е под пълен контрол на Русия, военните започват да изграждат оборудване на мобилния оператор "Мегафон", сочат данните на украинското разузнаване. Насърчава се и плащането на храни и лекарства с руски рубли.

Войната в Украйна навлиза в своя трети месец и тази година украинците посрещната Великден в домовете си - в много от градовете комендантският час не беше отменен, а в други - нямаше богослужения в храмовете.

Президентът Володимир Зеленски отправи послание за празника към украинците от църквата "Св. София". Там той се помоли за сила за майките, които чакат своите синове и дъщери да се върнат от войната и за тези, чиито деца ще останат завинаги на фронта. За бащите и дядовците, които са разказвали за войната, а сега изпращат своите синове и внуци на война.

"На нашите бащи и дядовци, които изградиха тази страна, а днес виждат как се руши, позволи им да видят страната ни свободна и възстановена", каза Зеленски в своето послание.

Той се помоли и за децата на Украйна: "Дай на всички момчета и момичета щастливо юношество, младост, зрялост и старост, което да им позволи да забравят тяхното страшно детство в часовете на войната".

Украинският президент обърна внимание и на защитниците на Мариупол, които "няма да бъдат забравени", а страната няма да бъде разрушена от злото. "Стените могат да бъдат разрушени, но не и основите, на който почива духът на нашите военни, на цялата страна", заяви още Зеленски. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Комрад не са млъкнали развенчаха поредния мит. Има поне 8 държави с такива партидни номера. --- https://factcheck.bg/nyama-dokazatelstva-che-ukrajna-e-izvarshila-raketniya-udar-na-zhp-garata-v-kramatorsk/ ---
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 5
Sandy
преди 2 години
https://m.rusvesna.su/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 2 години
къде беше, бе пагон? в някоя лудница ли те запряха? :))?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
знам,знам... ама все пак това не трябва да ни пречи на пцувните.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 6
Valentin13
преди 2 години
бая време ме нямаше тука и отново ти изникваш с непресъхващата глу.пави.на.не спираш да ръсиш глу.пости и несмислици. ку.хината ти издава човек с липса на самочувствие и самостоятелно мислене - т.е. ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
В празната кратуна на копейник, като теб, има две опции - или ти плащат за пропаганда или си глyпak. Толкова. Твар, като теб, дори не разбира, че човек може да има собствени убеждения, изградени върху осведомяване и четене, които да оформят светогледа на свободната личност. Не ме разбираш, няма и как да ме разбереш, просто нивото е много ниско. Огледай се, всички копейници си приличате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
много неща не искаш да разбереш ... щото ти плащат за това , ако пък не ти плащат си просто глyпak ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
Oбичам България
преди 2 години
Според теб не са умрели цивилни в Украйна от руски ракетен обстрел ли? Или тези, които са умрели са били използвани като щит от азовците? Не се заяждам, просто не разбирам как точно оправдаваш ордата :?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Копейник жалък, труповете бяха там 2 седмици преди opките да се изнесат с краденото, сателитни снимки го доказаха. То бива да ви събират от кол и въже, ама....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 8
ing5rov
преди 2 години
Защо наистина млъкнаха за Краматорск ?Защото ги заковаха с фото и видеодоказателства ? Ракетата изстреляна от територия на ВСУ. Партиден номер на ракета Точка У от арсенала на ВСУ. Дори посочиха украинският командир, наредил масовото убийство... И какво стана? Млъкнаха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още