IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Exxon откри голямо находище на природен газ край Кипър

Въз основа на предварителна интерпретация на данните от зоната, количеството открит ресурс се изчислява на приблизително от 142 до 227 млрд. куб.м

13:56 | 01.03.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вицепрезидентът на&nbsp;ExxonMobile&nbsp;Exploration за Европа, Русия и Каспийско море Тристан Аспрей (вляво) и министърът на енергетиката на Кипър Йоргос Лакотрипис (вдясно) по време на пресконференция в Никозия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вицепрезидентът на ExxonMobile Exploration за Европа, Русия и Каспийско море Тристан Аспрей (вляво) и министърът на енергетиката на Кипър Йоргос Лакотрипис (вдясно) по време на пресконференция в Никозия. Снимка: Ройтерс

Американската енергийна компания Exxon Mobil Corp обяви, че е успяла да да открие третото по големина находище на природен газ в света край бреговете на Кипър в сондажната зона Glaucus-1, съобщава CNBC. 

Въпросният регион е известен със своите богати залежи на изкопаеми енергийни ресурси и много анализатори прогнозират, че може да се превърне в алтернативен източник на енергия за Европа.

Въз основа на предварителна интерпретация на данните от зоната, количеството открит ресурс се изчислява на приблизително от 142 до 227 млрд. куб.м.

Предстоят да се направят допълнителни анализи, за да се определи по-точно ресурсния потенциал на находището.

„Това са окуражаващи данни за тази зона“, посочва Стив Грийнли, президент на Exxon Mobil Exploration Co., като добавя: „Потенциалът на това новооткрито находище може да послужи като източник на енергия за региона“.

"Първоначално при сондажите Кипър бе обзет от разочарование, тъй като в първото находище - Делфини, не бе установено количество газ. За разлика от това вчера бяха обявени резултатите от находището Глаукос, където е открито третото по големина газово находище за последните години и най-голямото находище в кипърската изключителна икономическа зона. По предварителни данни посоченият обем се оценява на от 5 до 8 трилиона кубически фута, което е от 142 до 227 млр. куб. м, а количествата са съпоставими с откритите в региона. Очакванията са били за по-големи количества в находището". Така коментира новината Бранислава Бобанац, журналист, в ефира на предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

Glaucus-1 е вторият кладенец в програмата за сондажна дейност в Блок 10. До момента той е проучен на дълбочина от 4,2 хил. метра.

Първият кладенец Delphyne-1 не е успял да покрие очакванията за количеството добит ресурс.

Площта на Блок 10 е 2,57 хил. кв. км, като през 2017 г. Exxon и катарската държавна компания Qatar Petroleum спечелиха правото да проучат района за петролни и газови залежи в южната акватория на Кипър.

Exxon държи 60-процентен дял в блока, докато катарското дружество притежава остатъка.

Турският фактор

Редица енергийни анализатори виждат опасност в разработването на находището, тъй като Кипър се намира в район на политическо съперничество между етническите групи на гърци и турци.

Съществуват опасения, че находището може да засили напрежението между тях.

Европейският съюз (ЕС) обмисля да бъде създаден газов център в Средиземно море, който ще помогне на страните от блока да диверсифицират своите енергийни източници и да намалят зависимостта си от руския газ, представляващ една трета от общите газови доставки на Европа.

Единият вариант е строеж на газопровод, по който да се транспортират количествата природен газ от Израел и Кипър до Гърция и Италия.

Вторият план предвижда изграждането на завод за втечняване на газ, който ще бъде пренасян до Стария континент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
Sokratus
преди 5 години
Около нас се откриват находище след находище, а ние взимаме заем за да строим тръба на Русия!?!Май на ББ и РР трябва да им дадат награда Златна малина по Икономика!:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още