Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Инфлацията в Турция се ускорява за седми пореден месец през април

Ръстът на потребителските цени в страната достига 17,1% на годишна база

Инфлацията в Турция се ускорява за седми пореден месец през април

Снимка: Bloomberg LP

Инфлацията в Турция се ускорява за седми пореден месец през април, тъй като слабата лира и нарастващите глобални цени на енергията усложняват ситуацията за страната, съобщава Bloomberg.

Годишната инфлация се повишава до 17,1% от 16,2% през предходния месец, малко под средната оценка от 17,3%, дадена от 21 анализатори, анкетирани от Bloomberg.

В сравнение с март ръстът на потребителските цени в страната е 1,7%.

Нивото на инфлацията в Турция е доста над междинната цел на централната банка от 13%, определена за края на годината.

Още по темата
Цените на енергията в Турция скачат с 18,4% през април на годишна база в сравнение с 12,4% през март заради при по-високите цени на петрола. Това увеличава шансовете за по-нататъшно преливане на този ръст в цените на други стоки и услуги.

Като се премахнат волатилните цени на енергията и храните, годишната инфлация в Турция нараства още по-рязко – със 17,8%, спрямо 16,9% през март.

Цените на храните, които представляват приблизително една четвърт от потребителската кошница, се увеличават със 17 на сто в сравнение със 17,4 на сто през предходния месец, т.е. при тях има известно забавяне.

Лирата поевтиня леко след публикуването на данните – с 0,24% спрямо долара, малко след 10 ч. в Истанбул.

Очаква се централната банка на Турция да остави своя референтен лихвен процент непроменен за втори път на следващото си заседание на 6 май.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 2 месеца
Република Турция е с неправилна защита срещу щети от липса на пълна икономическа стойност на турските лири. Наличието на местната проява на разпространена в света парична грешка е съществената причина за увеличаващите се щети в Република Турция.До два часа време развитието на стопанската криза в Република Турция ще е прекратена след прилагане на подобрена защита срещу щети от липса на пълна икономическа стойност на турските лири.

Още от Други
Кадър на деня за 24 юли