IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетното богатство в света се е утроило до 514 трлн. долара за 20 години

Китай измества САЩ от лидерската позиция по най-голямо нетно състояние

12:17 | 15.11.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Глобалното богатство се е утроило през последните две десетилетия, а Китай води в класацията, измествайки САЩ от първото място на глобално ниво, съобщава Bloomberg.

Това е един от изводите от нов доклад на проучвателното звено на консултантската компания McKinsey & Co., изследващ националните баланси на 10 държави, които генерират повече от 60% от световните доходи.

net net

„Сега сме по-богати откогато и да било“, казва Ян Мишке, партньор в McKinsey Global Institute в Цюрих, в интервю.

Нетното богатство в света е нараснало до 514 трлн. долара през 2020 г. от 156 трлн. долара през 2000 г., сочи проучването.

Китай е двигател на почти една трета от ръста. Богатството му е скочило до 120 трлн. долара от само 7 трлн. долара през 2000 г. - годината, преди да се присъедини към Световната търговска организация, което ускори икономическия му възход.

Най-богатите 10%

Нетното богатство на САЩ, възпрепятствани от по-слабия растеж в цените на имотите, е нараснало над два пъти през периода до 90 трлн. долара.

В двете страни – най-големите икономики в света, над две трети от богатството е концентрирано в 10-те процента най-богати домакинства, а делът им се увеличава, казва докладът.

По изчисления на McKinsey 68% от глобалното нетно богатство се съхранява в недвижими имоти. Балансът се поддържа в активи като инфраструктура, машини и оборудване и, в по-малка степен, т.нар. нематериални активи като интелектуална собственост и патенти.

net net

Финансовите активи не се включват в изчисленията за глобалното богатство, тъй като те реално се компенсират от пасиви: корпоративна облигация, държана от индивидуален инвеститор например, представлява задължение за тази компания.

Странични ефекти

Стръмният ръст на нетното богатство през последните две десетилетия изпреварва увеличението на глобалния брутен вътрешен продукт и се захранва от нарастващите цени на имотите вследствие на по-ниските лихвени проценти, посочва McKinsey. Според агенцията цените на активите са с почти 50% над дългосрочната им средна стойност спрямо доходите. Това повдига въпроси за устойчивостта на бума на богатството.

„Нетно богатство от увеличения на цените над и отвъд инфлацията е под въпрос по много причини“, казва Мишке. „Това идва с всякакви видове странични ефекти“.

Растящите цени на недвижимите имоти може да направят притежанието на жилища непосилно за много хора и да увеличат риска от финансова криза – подобно на тази, която удари САЩ през 2008 г., след като жилищният балон се пръсна. Китай потенциално може да се сблъска с подобен проблем заради дълга на строителните компании като China Evergrande Group.

Идеалното решение би било богатството на света да намери своя път към по-производителни инвестиции, които разширяват глобалния БВП, посочва докладът. Кошмарен сценарий би бил срив на цените на активите, който може да изтрие една трета от глобалното богатство, а това ще приведе в по-голяма степен в съответствие с доходите на световно ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Те теслите акумулираха 10 пъти повече от хипотетичната печалба с една шит компания. Кое ще рече, че повечето инвеститори са въртоглави, не без пропагандата на Инвестора..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
studioaa
преди 2 години
Няма ръст на нетното богатство, а на брутното такова... Строежът на милиони празни блокове в Китай не е ръст на богатството когато тези активи носят нулеви приходи. Ръстът на цената акциите на Тесла без реален ръст на производсвото и продажбите, който съотвества, показва колосална обезценка на долара... Ръстът в цената на златото и петрола от 250$ и 25$ преди 20 години до 1900$ и 80$ сега определено показва, че реален ръст на богатството няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Нетното богатство в света се е утроило до 514 трлн. долара за 20 години == Нетното богатство се е покачило малко, ресурсите на планетата са намалели, разни нарисувани хартийки са се покачили с тонове, а цифрите с терабайти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още