IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма различни цели за енергийната трансформация на бедните и богатите

Колкото повече се бавят мерките, толкова по-малко ефективни ще са те в борбата срещу климатичните промени, смятат в IRENA

19:05 | 27.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Достатъчно трудно е за големите индустриални икономики да постигнат целите за намаляване на въглеродните емисии. За развиващите се е почти невъзможно, пише в коментар Forbes. Но богати или бедни - целите трябва да бъдат изпълнени и не може да има различен път за постигането им.

Преди дни Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) изчисли, че светът се нуждае от 131 трилиона долара инвестиции, за да постигне въглеродна неутралност до 2050 година. Развиващите страни обаче не могат да си осигурят нито средства, нито технологиите. В същото време не може да се оставят бедните държави без достъп до енергия.

Много от тях осъзнават ползите от зелената енергия. Преди десетина години Индия посочи, че въглищата ще са в основата на нейната индустриализация. Днес плановете на страната са до 2030 година 40% от енергията, която потребява да идва от слънцето. Това ще спомогне за подобряване на качеството на въздуха и водата, коментират властите.

На фона на всички заявки за намаляване на емисиите, зелени иновации и нови технологии, Африка обаче остава далеч назад. Анализите показват, че до края на столетието температурите на континента ще се повишат с 5-6°С на базата на сегашните нива на парниковите газове.

Африканските държави се опитват да наваксат и да прескочат трудните първи години на възобновяемите енергийни източници - точно както направиха и с технологията на клетъчните телефони и навлязоха директно на пазара на смартфоните.

ЕС мобилизира 50 млрд. долара, за да бъде насърчена трансформацията и да бъде подпомогнато устойчивото развитие на Африка. В инициативата участват компании като General Electirc, ABB, Alstom, Siemens и други енергийни гиганти.

По изчисленията на ООН от началото на 90-те години на миналия век бедствията, свързани с климатичните промени - екстремни температури, суши и наводнения, както и бури и урагани, се удвояват. През последните 10 години те са засегнали живота на 16 млн. души, а щетите се изчисляват на милиарди. Ако тази тенденция не бъде прекратена, икономическите загуби могат да достигнат до 2 млрд. долара на ден, изчисляват още анализатори, цитирани от Forbes.

Трансформацията все още е възможна, но трябва да започне без забавяне, коментират от IRENA. "Колко повече се забавяме, толкова по-малко ефективни ще са мерките", посочват от Агенцията.

Един от пътищата е електрификация - до 2050 година 50% от крайното енергийно потребление може да се пада на електроенергията, спрямо днешните 21%. А електроенергията може да бъде произведена от възобновяеми източници, което означава е практически беземисионно производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Офф, на Запад вече няма политика.Има шоу + административни власти.Няма различни цели за енергийната трансформация на бедните и богатите Цели = политика.Няма политика! Има залъгалки за плебса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още