IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия въвежда икономически стимули за рекордните 30 млрд. долара

Пакетът поставя и основата на кампанията за преизбиране на премиера Джасинда Ардерн

14:23 | 14.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джасинда Ардерн, премиер на Нова Зеландия и Грант Робъртсън, финансов министър. <em>Снимка:&nbsp;Hagen Hopkins/Getty Images/Bloomberg</em></p>

Джасинда Ардерн, премиер на Нова Зеландия и Грант Робъртсън, финансов министър. Снимка: Hagen Hopkins/Getty Images/Bloomberg

Нова Зеландия разкри рекордни стимули в размер на 50 млрд. новозеландски долара (30 млрд. долара) в четвъртък, за да съживи икономиката, засегната от пандемията от коронавирус. Властите на страната обаче предупредиха, че това може да не е достатъчно да спре загубата на работни места и затрудненията за бизнеса, предава Ройтерс.

Мащабните стимули, включващи милиарди за инфраструктура, здравеопазване, жилищно настаняване и схеми за субсидиране на заплати, поставя и основата на кампанията за преизбиране на премиера Джасинда Ардерн.

Ардерн каза, че приоритетът й е да се спре огромната безработица и определи пакета като бюджет за „работни места“.

50-те милиарда новозеландски долара ще бъдат изразходвани за четиригодишен прогнозен период. Това е най-големият фискален стимул, предоставян от което и да било правителство на Нова Зеландия досега.

„Нищо за този период от нашата история не е обичайно и отговорът ни не може да бъде обичаен“, каза Ардерн в реч пред парламента.

Икономическите прогнози, публикувани с допълнителният бюджет, обрисуваха мрачна картина за следващите години, според които безработицата ще се покачи до почти 10% до юни спрямо 4% в момента.

Разходите на Нова Зеландия повишават прогнозите за дълга на странатa до 200 млрд. долара през 2024 г. Очаква се оперативният дефицит за фискалната година, приключваща през юни 2020 г., да бъде 9,6% от брутния вътрешен продукт на страната, което е доста повече от прогнозата за декември от 0,3%. Очаква се дефицитът също така  да достигне средно 9,3% през следващите две години.

„Ще има рязък спад в икономическата активност и значително нарастване на безработицата“, каза финансовият министър Грант Робъртсън в речта си. Очаква се БВП на страната да се свие с 4,6% през 2020 г. и постепенно да се възстанови до 2022 г.

Робъртсън заяви, че безработица ще се върне на сегашното си ниво от 4,2% до юни 2022 г. Той прецени, че пакетът ще спаси 140 000 работни места за две години.

Премиерът Ардерн получи глобални похвали за лидерството си на фона на пандемията, след като страната регистрира само 21 смъртни случая от коронавирус.

Но тя е изправена пред трудната задача да рестартира икономиката, която е зависима от търговията и туризма. Някои строги мерки бяха облекчени през тази седмица на фона на нарастващия натиск от критици, според които ограниченията осакатяват малкия бизнес и нараняват икономиката.

Основната опозиционна Национална партия заклейми пакетът, заявявайки, че липсват каквато и да било подробност за това как ще бъдат изразходвани парите и какво ще бъде постигнато.

„Колективните ни усилия досега работиха добре, сега трябва отново да стартираме икономиката си“, заяви лидерът на опозицията Саймън Бриджис.

Правителството заяви, че ще построи 8000 нови домове за подкрепа на строителния сектор и ще създаде 11 000 работни места чрез екологични проекти. То планира да похарчи 4 млрд. долара за подкрепа на бизнеса и да удължи настоящата си схема за субсидиране на заплатите с още осем седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още