IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реакцията на COVID-19 е увеличила глобалния дълг с 24 трлн. долара

Ръстовете на дълга са особено резки в Европа

19:25 | 17.02.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Пандемията от COVID е прибавила 24 трлн. долара към глобалния дълг през миналата година, с който той достига рекордните 281 трлн. долара, а съотношенията между световния дълг и БВП е над 355%, сочи допитване на Института за международни финанси (IIF), цитирано от Ройтерс.

Според него програмите за държавна подкрепа са съставлявали половината от ръста, а глобалните фирми, банки и домакинства са прибавили съответно 5,4 трлн. долара, 3,9 трлн. долара и 2,6 трлн. долара.

Това означава, че дългът като съотношение към световния БВП е нараснал с 35 процентни пункта до над 355% от БВП.
Този скок е доста над ръста по време на световната финансова криза, когато през 2008 и 2009 г. съотношението между дълга и БВП нарасна със съответно 10 процентни пункта и 15 процентни пункта.

Няма признаци за стабилизиране в краткосрочен план.

Очаква се дълговите нива да надминат отново значително тези преди COVID в много страни и сектори тази година, подкрепени от все още ниските лихви, въпреки че повторното отваряне на икономиките трябва да помогне на БВП.

„Очакваме глобалният държавен дълг да нарасне с още десет трилиона долара тази година и да надхвърли 92 трлн. долара“, съобщи IIF и допълни, че намаляването на подкрепата може да се окаже още по-предизвикателно, отколкото след финансовата криза.

„Политическият и обществен натиск може да ограничи усилията на правителствата“ да намалят дефицитите и дълга, застрашавайки способността им да се справят с бъдещи кризи.

„Това може също да ограничи политическата реакция за смекчаване на негативните последици от климатичните промени и естествените капиталови загуби“, се казва в изследването.

Дългът на Европа

Ръстовете на дълга са особено резки в Европа, като съотношенията между дълга на нефинансовия сектор към БВП във Франция, Испания и Гърция нараства с около 50 процентни пункта.

Бързото увеличение на дълга се дължи основно на правителствата, особено в Гърция, Испания, Великобритания и Канада. Швейцария е единствената зряла пазарна икономика в анализа с 61 страни на IIF, която записва спад на съотношението си между дълга и БВП.

При нововъзникващите пазари Китай регистрира най-голям скок на съотношението между дълга и БВП при изключване на банките, следван от Турция, Южна Корея и Обединените арабски емирства. Южна Африка и Индия регистрират най-голям скок само по отношение на съотношението на държавния дълг към БВП.

„Преждевременно оттегляне на мерките за подкрепа на правителствата може да доведе до ръст на фалитите и нова вълна необслужвани заеми“, предупреждава IIF.

Но продължително разчитане на държавна помощ може да създаде „систематични рискове“, включително чрез насърчаване на т. нар. „зомби“ компании – най-слабите и задлъжнели корпорации, да поемат още дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Виждам те, колко знаеш, спокойно.Ай Кю- то ти е под 50.И като ти видя убежденията на пропутинистки и вече си ми ясен и колко си "успял" в живота.Приличате си тая порода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Може би от позицията на доста по-знаещ от един ниско интелигентен ***?Я се запитай Ти защо не знаеш каква е целта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Сериозно? От позицията на какъв го знаеш, сигурно го обсъждате в селската кръчма с други пенсионери от текезесето на по пластмасова чаша с шльокавица и така стигна до тоя феноменален извод...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
това беше целта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още