Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Адвокат: Логиката при сегмента на енергийната борса „в рамките на деня“ е непазарна

Високите нива на останалата на пазара електроенергия от типа на 200 мегавата за един час са много рискови, смята Николай Кискинов

Адвокат: Логиката при сегмента на енергийната борса „в рамките на деня“ е непазарна

Снимка: Ройтерс

Пазарният сегмент "в рамките на деня" към Българска независима енергийна борса (БНЕБ) работи с нетипично високи нива на енергията, както и на цените. Логиката е непазарна, поведението също. Това каза адвокат Николай Кискинов, управляващ съдружник във „Владимиров Кискинов" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него високите нива на останалата на пазара електроенергия от типа на 200 мегавата за един час са много рискови. 

„Тези пазарни ситуации са доста нетипични. Това означава, можем само да предполагаме, че извън борсата тече една информация за това какви са всъщност нуждите на търговците и на основните продавачи и как тези сделки могат да се сключат“, подчерта Кискинов.

Още по темата

Той коментира и работата на фонд "Сигурност на електроенергийната система". В момента, в който се създаваше този фонд, изчисленията показваха, че с тогавашната цена на емисиите на парникови газове в него могат да се съберат около 200 млн. лв., припомни Кискинов. Приходите от тези емисии вече възлизат на 861 мнл. лв., добави той.

„Повишението на цената на емисиите парникови газове е причината фондът да разполага с тези средства, с които всъщност да може да намали стойността на цената на задължението към обществото и други разходи по веригата“, коментира още Кискинов.

По неговите думи ръстът на цените на емисиите парникови газове обаче има и своите негативи.

„Високите цени на емисиите парникови газове намаляват конкурентоспособността на държавната въглищна енергетика, но пък водят до приходи във фонда“, добави още той.

Целия разговор може да видите във видеото:

гледано: 1239   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
DEPA: Завърши лицензирането на интерконектора Гърция-България