IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Делчев: Законът за горивата ще изчисти проблемите на петролната индустрия

Ако парламентът приеме предложенията на петролния бизнес, влизането в сила на закона може да се ускори до няколко седмици или месец, посочва директорът на БПГА

13:31 | 17.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Законът за горивата трябва да влезе възможно най-скоро в сила, за да може да изчисти проблемите, от които страда българската петролна индустрия, заяви изпълнителният директор на Българска петролна и газова асоциация Андрей Делчев по време на пресконференция във връзка с проведената среща на браншовите организации, членуващи в Българска стопанска камара (БСК) по повод отлагането с шест месеца на Закона за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход (известен като Закон за горивата).

Делчев подчерта, че предложенията, обсъдени от организациите, предстои да бъдат внесени в Народното събрание.

„Ако Народното събарние приеме предложенията, това означава, че ще сме изчистили част от проблемите, които стоят пред индустрията“, добави Делчев. 

Изпълнителният директор на БПГА заяви, че ако това се случи, влизането в сила на Закона за горивата може да се ускори до няколко седмици или месец.

От друга страна председателят на БСК Радосвет Радев сподели, че в проведената среща членовете на камарата са успели да изгладят различията по всички въпроси, които са били засегнати.

Според правителството отлагането ще даде и яснота по отношение на срока за издаване на предвидената в закона наредба, с която ще се определят редът и условията за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с петрол и продукти от петролен произход.

Предложеният проект на акт няма да окаже въздействие върху държавния бюджет.

Идеята да се внесе това предложение в Министерския съвет беше обявена от министъра на икономиката Емил Караниколов с мотива да се да се изчистят спорните текстове.

Законопроектът предвижда регистрационен режим за фирмите, продаващи на едро и дребно горива, както и ежегодно обезпечение до 500 хил. лв. за петролните бази и складове. Необходимите гаранции за всяка бензиностанция са 20 хил. лв.

Малко след обявеното отлагане от Българска петролна и газова асоциация (БПГА) заявиха, че това решение ще удължи живота на сивата икономика в страната.

Организацията изразява своето категорично несъгласие относно опита на Емил Караниколов да „протака“ влизането в сила на този закон.

Според БПГА идеята за отлагането е целенасочен опит на изместване на дискусията за ограничаване на контрабандата на горива и измамите с ДДС чрез спекулации за противопоставяне на големи и малки компании от бранша, което ще доведе до ограничаване на свободната конкуренция.

В интервю пред БНТ председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев заяви, че генералният директор на „Лукойл България“, която е член на БПГА, Валентин Златев е „моторът“ на прилагането на Закона за горивата, тъй като текстовете напълно покриват интересите на големите играчи в българския петролен бизнес.

Домусчиев заяви, че КРИБ подкрепя прилагането на Закона за горивата, като подчерта, че той все пак не трябва да бъде в ущърб на секторите на строителството, металургията и минно-геоложкото дело.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още