IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боян Рашев: Мащабът на проекта за батерии в България е нереалистичен

Правителството взима правилно решение като не иска да строи газова централа, защото в противен случай ще се увеличи зависимостта ни от Русия, изтъква експертът

12:50 | 20.02.22 г. 3
Боян Рашев: Мащабът на проекта за батерии в България е нереалистичен

Идеята за изграждане на завод за батерии в старозагорския регион е добра, но мащабът, който е заложен, е твърде голям. Тези 6000 мегаватчаса всъщност са капацитетът на всички батерии, които ги има в САЩ в момента, изтъква Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България, в предаването „Клуб Investor” на Bloomberg TV Bulgaria.

„Изхвърляме се малко, отиваме твърде далеч”, коментира експертът. 

Според него количествата батерии, които са планирани, са твърде големи. „Ние няма как да  направим това нещо и ще струва ужасно много. Цената на лития се вдигна пет пъти, цената на никела е 24 000 долара на тон, което е много висока цена, кобалтът стана много скъп, медта е на рекордни нива и поддържа 10 000 долара за тон. Същевременно складовите наличности на метали са исторически ниски. Запасите от мед са на критично ниско ниво“, посочва Рашев.

По думите му трябва да се има предвид, че всички държави в света, както и производителите на електромобили, в момента водят война за материалите, от които да произведат батерии.

Има вълна по света от антиминни настроения и проектите за добив на метали не се случват, споделя експертът.

Рашев коментира и темата за Националния план за възстановяване и устойчивост и енергийната криза в Европа.

„България е внесла Националния план за възстановяване и устойчивост, за който няма много информация в страната. Добрата новина в него е, че няма да изграждаме газова централа на мястото на въглищните ТЕЦ-ове. Защото една голяма газова централа ще увеличи твърде много зависимостта ни от Русия заради вноса на газ“, посочва експертът.

Да зависи енергийната система от газ, когато нямаш собствен газ, както направи Европа в последните десетина години, затваряйки множество въглищни централи и преминавайки към газ, в момента става ясно, че това е доста неразумна идея, изтъква гостът. „И се радвам, че правителството взема такова решение да не строи газова централа“, подчерта Рашев.

„САЩ в момента не спасяват Европа с втечнения газ, който изпращат. Американските компании просто правят големи пари. Европа в момента плаща безумни пари за газ, защото е имала глупостта да няма дългосрочни договори с никого, да няма никакъв собствен добив”, посочва гостът.

Според Рашев е крайно време България да използва в по-голям мащаб геотермалната енергия за отопление.

„В Плана обаче е заложено използване на геотермална енергия за производство на електричество, което изисква напълно различни геоложки условия. Освен това трябва да се включи хидравлично разбиване, което означава фракинг. А това на свой ред води до вдигане на мораториума срещу фракинга в България. Хората, които в момента ръководят министерството на околната среда, навремето водиха кампанията срещу фракинга и не виждам как ще стане това, посочи събеседникът“, добавя Рашев.

Целия разговор може да намерите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
hlm
преди 2 години
Странно изказване. До няколко години търсенето на автомобилни батерии ще е стотици GWh на година. Можем да спечелим много от този бум. И 6 GWh не са никак много в този контекст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Тоест Боян също казва това, което сам аз казах още в началото като пъкна тая "велика новина". След като Оксфорд бе опозорен в лицето на лиз тръс, сега и харвард бе опозорен - в лицето на наш киро 5ков. Явно нивото на някога престижните университети в англосаксонският сват, се е сринало неимоверно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
С фалирал фантазьор на власт всичко може, хипердрайв на батерии даже до 2 години :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още