IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петкова: До средата на юли ще се върнат надвзетите пари за парно

Около 72 млн. лв. ще получат топлофикационните дружества от страна на „Булгаргаз“, крайните снабдители - над 22 млн. лв., а индустрията - между 5 и 7 млн. лв.

10:18 | 15.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

До средата на юли от сметките на потребителите ще бъдат приспаднати празликите от намалението в цената на природния газ. Това каза пред bTV енергийният министър Теменужка Петкова.

„Целта на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката беше по максимално бърз и ефективен начин този положителен ефект от предоговарянето на цената на природния газ между „Булгаргаз“ и „Газпром“ да достигне до българските потребители“, обясни тя.

"Реалната сума ще е минус това, което има като разлика за възстановяване на клиент. С изравнителната сметка ще се види разликата за газ и парно. Изравнителните сметки ще се получат след средата на юли", разкри министърът, но не се ангажира с конкретни суми с колко ще бъде намалението за потребителите, тъй като „предстоят изчисления". 

Повод за интервюто ѝ са приетите окончателно вчера промени в Закона за енергетиката, според които надвзети суми ще се връщат на всички потребители - и на битови, и на индустриални, макар от началото на годината те да са на свободен пазар. За индустриалните обаче това няма да се случи през промените в закона, а ще се уреди с решение на „Булгаргаз“.

В рамките на 30 дни Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да утвърди новите цени на газа от август 2019 г. до 31 март. След това до 20 дни „Булгаргаз“ трябва да направи преизчисления и да подпише със своите клиенти – индустриални консуматори, топлофикационни дружества, доставчици на газ, обясни Петкова.  След подписването на това споразумение общественият доставчик има 14 дни да преведе обратно съответната сума. Едва тогава може да се направи преизчисление на цената за крайния потребител, добави енергийният министър.

Петкова заяви, че приблизително 72 млн. лв. ще получат топлофикационните дружества от страна на „Булгаргаз“, крайните снабдители - над 22 млн. лв., а индустрията - между 5 и 7 млн. лв.

Енергийният министър посочи, че има добър диалог с българския бизнес, но са имали да решават тежки проблеми. Тя коментира, че индустрията е поискала оставката ѝ, защото до тях е достигнала невярна информация.

"С бизнеса винаги сме имали добър диалог. Мисля, че до бизнеса този път достигна грешна информация – никога не е имало дебат дали трябва да се върнат пари на индустрията“, каза тя и уточни, че целта е била средствата да бъдат върнати максимално бързо. „Стана така, че едва ли не аз искам да отклоня 45 млн. лв", каза Петкова по повод поисканата ѝ преди 2 седмици оставка от работодателските организации.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още