IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сериозен ръст на доставките на газ отчита НСИ в началото на лятото

В страната е произведена с 15% повече електроенергия на годишна база, сочат данните на статистиката

13:48 | 29.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През юли доставките на природен газ се увеличават с 51,5% на годишна база до 259 млн. куб. метра, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за енергийните източници. Това е съпроводено с намаляване на добива на суровина в страната - с 50% на годишна база до 2 млн. куб. метра.

Спрямо предходния месец юни доставките на газ у нас се повишават с почти 13%, докато добивът остава на същото ниво.

Съществено увеличение през юли има и по отношение на добива на твърди горива. През летния месец в страната са добити 1,97 млн. тона твърди горива, което е увеличение от 33% спрямо същия период на миналата година. Спрямо юни добивът расте с внушителните 97 на сто.

Доставките на твърди горива също отчитат повишение - от 32,4% на годишна база и от почти 97% на месечна. В страната са реализирани 2,06 млн. тона твърди горива, като разликата спрямо добива представлява вноса.

През юли в България са произведени 3,83 тераватчаса електроенергия, което е с 14,5% повече спрямо юли 2020 година. На месечна база производството расте с 19 на сто. Основната част от тази електроенергия е реализирана в страната - 2,77 тераватчаса. От данните на НСИ е видно, че потреблението се увеличава със 7,2% на годишна база и с почти 10% спрямо юни 2021 година.

През юли се вижда и съживяване на пазара на автомобилни горива. Доставките на безоловен бензин и дизелово гориво се увеличават със съответно 28% и 22%. При безоловния бензин има ръст на производството и през юли в страната са произведени 121 хил. тона, или с 13% повече спрямо същия месец на миналата година. 50 хил. тона от тях се реализират на вътрешния пазар.

По отношение на дизела обаче има спад в производството - в рамките на 7% до 211 хил. тона. На пазара в България са доставени 251 хил. тона, като разликата е покрита с внос на суровина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още