IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефчович: TAP е важен инструмент за енергийната сигурност на Европа

На официална церемония в Солун беше дадено началото на строителството на газопровода

17:26 | 17.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	С подписите на представителите на участващите в ТАР страни беше даден стартът на проекта. Снимка: <em>Министерство на енергетиката</em></p>

С подписите на представителите на участващите в ТАР страни беше даден стартът на проекта. Снимка: Министерство на енергетиката

Трансадриатическият газопровод (TAP) е важен инструмент за енергийната сигурност на Европа, коментира комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович по време на официалната церемония в Солун, с която беше даден стартът на строителството на съоръжението.

На церемонията присъстваха и българският енергиен министър Теменужка Петкова, както и вицепремиерът Томислав Дончев. Чрез интерконекторната връзка с Гърция България ще получава газ от Каспийския регион по ТАР. 

Газопроводът е част от Южния газов коридор, който е от ключово значение за реализиране на целите на европейската енергийна политика, каза още Шефчович, цитиран от ЕК. На този фон той отчете колко е важно изграждането на съоръжението да бъде извършено навреме и първите потоци природен газ от Каспийския регион да достигнат до Европа през 2019 - 2020 година.

Според предварителните планове търговската експлоатация на TAP трябва да започне през 2020 година, а първоначалният капацитет на газопровода ще бъде 10 млрд. куб. метра газ годишно. Този обем може да бъде удвоен с изграждането на компресорна станция край Серес.

Гърция навлиза в нова ера и остава зад себе си нестабилността и неяснотите, отбеляза в речта си по време на официалната церемония в Солун гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от обществената телевизия ERT. Той посочи още, че ТАР е една от най-големите чужди инвестиции в страната, а строителството му започва в много важен за момент за Гърция и за региона като цяло. 

Трансадриатическият газопровод  е важен геостратегически проект, който ще превърне Гърция в мост на сътрудничеството и ще донесе просперитет на страната, коментира още Ципрас в свой туит.

Гръцкият премиер отбелязва, че потокът по газопровода ще бъде реверсивен, което означава, че Източна Европа ще може да получи газ от Италия. Благодарение на този проект Гърция се превръща в енергиен център за региона.

 

"Един от основните приоритети на българското правителство е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Страната ни залага приоритетно на реализацията именно на интерконектора с Гърция“, каза българският енергиен министър Теменужка Петкова по време на церемонията в Солун, посочват от пресцентъра на ведомството. 

През януари 2014 година беше подписан меморандум за сътрудничество между проектната компания, която ще изгради газовата връзка между Комотини и Стара Загора (IGB) и ТАР, с което двата проекта бяха обвързани, посочи още Петкова. 

За икономическият министър на южната ни съседка Йоргос Статакис строителството на газопровода ще донесе около 8 хил. работни места и инвестиции в размер на 2 млрд. евро за икономиката на страната. Този проект ще превърне Северна Гърция в енергиен хъб, посочи още той пред Ana Mpa.

Статакис очаква и допълнителни инвестиции в сектора на енергетиката в резултат от реализацията на TAP.

По Южния газов коридор Европа ще получава природен газ от Азербайджан. Общата дължина на трасето е около 3,5 хил. километра. Дължината на ТАР е 878 километра, от които 550 километра на гръцка територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още