IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строежът на АЕЦ „Белене“ може да струва около 9 млрд. евро

Изграждането на атомната електроцентрала ще отнеме приблизително 8 години, показва докладът, представен от министър Теменужка Петкова

16:36 | 06.12.18 г. 22
<p>
	Министърът на енергетиката на Република България Теменужка Петкова.<em> Снимка: Investor.bg</em></p>

Министърът на енергетиката на Република България Теменужка Петкова. Снимка: Investor.bg

Строежът на АЕЦ „Белене“ може да бъде завършен за сумата от около 9 млрд. евро, показва анализът на Министерството на енергетиката, който беше представен от енергийния министър Теменужка Петкова по време на заседание в Народното събрание, свързано с процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на атомната централа и възможностите около структурирането на проекта.

Докладът показва, че проектът може да бъде завършен в рамките на 8 години, като максималният срок, поставен от процедурата е 10 години, предава БТА.

Според Петкова предложение от стратегически инвеститор на стойност под 9 млрд. евро ще бъде оценено най-високо от страна на министерството и правителството.

Предвижда се процедурата за избор на стратегически инвеститор да премине през 9 етапа, като нейният старт може да бъде поставен в началото на 2019 г.

По нейните думи процедурата предвижда финансирането на новата ядрена мощност да се извърши с 20% собствен и 80% привлечен капитал.

Задължително условие, което се отнася към бъдещите стратегически инвеститори, е да има българско участие в проекта, което да е под формата на апортна вноска от вложените инвестиции до момента от страна на „Националната електрическа компания“ ЕАД.

От енергийното министерство смятат, че срок от 8 години е напълно реалистичен за изграждането на централата, тъй като проектът е в напреднала фаза и притежава необходимата лицензионна процедура.

Стойността, която е поставен като максимална за изграждането на АЕЦ „Белене“, е с таван от 10 млрд. евро.

Най-удачен вариант за структура на проекта е участие в отделна проектна компания с всички активи, които са относими към централата и съответно те ще бъдат оценени и тяхното апортиране в нова проектна компания ще стане паралелно с разговорите с потенциалните инвеститори.

Петкова подчерта, че проектът ще трябва да бъде реализиран изцяло на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, както и на корпоративна такава, без включването на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия от страна на държавата.

Предложение за над 30% участие на български компании в реализирането на проекта ще бъде с предимство, изтъкна енергийният министър.

От техническа гледна точка бъдещият инвеститор трябва да се придържа към проекта, който е нотифициран от Европейската комисия (ЕК) през 2007 г.

Това означава, че трябва да бъде използвано изцяло оборудването, което е произведено за този проект, както и да бъдат използвани всички лицензии, уточни Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 10 rate down comment 2
Sokratus
преди 5 години
Другарю, Товаришч, КомарадеЗа твое нещастие има интернет и там са пазят много данни. Цената на тока през далееееечната 2002 година април месец са били за kWh:Дневна - 9.8ст и 5.3 нощна без ДДССега цените са 18.1ст дневна и 10.4 нощна без ДДС.Май поскъпването е само двойно ;)И като пишеш за поскъпване на тока, поради инфлацията, май забряваш, че поскъпва и всико друго, което ще се отрази на цената на проект с 10 годишно изпълнение!Така, че ако обичаш не прави съчинения по картинка особено като става въпрос за сметки, защото лесно можем да те хванем, че просто лъжеш с користна цел!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 14
крас
преди 5 години
КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА. Рашките строят в Турция не само ТУРСКИ ПОТОК , но и АЕЦ Аккую с четири реактора.Отгоре Румънците са ни подпрели с АЕЦ Черна вода. Ние вече не сме актуални нито за ТУРСКИ ПОТОК , нито пък за АЕЦ БЕЛЕНЕТОВА КОЕТО ЩЕ НАПРАВИТЕ Е ПОЗНАТОТО СТАРО "ПРОДАВАЕНЕ" ЗА КИЛОГРАМ СКРАП НА ДВАТА РЕАКТОРА , КОИТО ГИ ЧАКА СЪДБАТА НА ТЕХНИТЕ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ , ПРОДАДЕНИ ЗА КИЛОГРАМ СКРАП ОТ БЕЛЕНЕ НА КАЛИНИНГРАДСКАТА АЕЦ !!НЕГОДНИЦИ И БЕЗДЕЛНИЦИ КАТО ВАС РЯДКО СА СЕ РАЖДАЛИ ПО ТЕЗИ ЗЕМИ. Ще видим как ще завърши СПИРАНЕТО НА ГАЗА ОТ УКРАЙНА , и дали сте подготвени с подобно изпитание , или ще се държите като изненадани от първия НОВОГОДИШЕН сняг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 11
studioaa
преди 5 години
Сметката ти е напълно погрешна, защото игнорираш най-важната променлива в нея или това е инфлацията и особено инфлацията при цените на енергоносителите. От 2001 до 2015 4 пъти е поскъпнал токът а това е период, който е нужен за пускане на нова ядрена мощност в екплоатация от фаза проект сега. Ако сега 1 KW/h е 18 стотинки дневна цената ще бъде 72 стотинки за KW/h когато Белене бъде пусната в експлоатация. Тези числа 13-16 стотинки ще са супер евтино в сравнение с цените на тока в този бъдещ момент след 15 години. Най-вероятно цената на тока ще скочи с много повече заради огромната инфлация генерирана от демографския срив, в който е страната и цяла Европа заедно с нас. Вероятно 1 KW/h ще струва много по-скъпо от само 72 стотинки през 2033...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 9
redcretin
преди 5 години
На всичкото отгоре на никой не му трябват тия мощности :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 8
doba
преди 5 години
Мхмммм.При Р.Овч. се спрягаха 3-4млрд евро.При чичо Бойко имаме поскъпване, сериозно нагоре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 2
fon
преди 5 години
Лъжците от БАН и приятели на Гоце да я направят за 9 милиарда. Ако не могат да ги разстреляме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
fon
преди 5 години
Хе-хе. Лъжците от БАН, при
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
fon
преди 5 години
Хе-хе. Лъжците от БАН, при
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 3
melon
преди 5 години
Хора, вие с ул. Граф Игнатиев не можете да се оправите, а искате да строите Атомна централа!?!?!?!Това не е за калинки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 24 rate down comment 4
melon
преди 5 години
Хора, вие с ул. Граф Игнатиев не можете да се оправите, а искате да строите Атомна централа!?!?!?!Това не е за калинки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още