Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Строежът на АЕЦ „Белене“ може да струва около 9 млрд. евро

Изграждането на атомната електроцентрала ще отнеме приблизително 8 години, показва докладът, представен от министър Теменужка Петкова

Строежът на АЕЦ „Белене“ може да струва около 9 млрд. евро

Министърът на енергетиката на Република България Теменужка Петкова. Снимка: Investor.bg

Строежът на АЕЦ „Белене“ може да бъде завършен за сумата от около 9 млрд. евро, показва анализът на Министерството на енергетиката, който беше представен от енергийния министър Теменужка Петкова по време на заседание в Народното събрание, свързано с процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на атомната централа и възможностите около структурирането на проекта.

Докладът показва, че проектът може да бъде завършен в рамките на 8 години, като максималният срок, поставен от процедурата е 10 години, предава БТА.

Според Петкова предложение от стратегически инвеститор на стойност под 9 млрд. евро ще бъде оценено най-високо от страна на министерството и правителството.

Предвижда се процедурата за избор на стратегически инвеститор да премине през 9 етапа, като нейният старт може да бъде поставен в началото на 2019 г.

По нейните думи процедурата предвижда финансирането на новата ядрена мощност да се извърши с 20% собствен и 80% привлечен капитал.

Задължително условие, което се отнася към бъдещите стратегически инвеститори, е да има българско участие в проекта, което да е под формата на апортна вноска от вложените инвестиции до момента от страна на „Националната електрическа компания“ ЕАД.

От енергийното министерство смятат, че срок от 8 години е напълно реалистичен за изграждането на централата, тъй като проектът е в напреднала фаза и притежава необходимата лицензионна процедура.

Стойността, която е поставен като максимална за изграждането на АЕЦ „Белене“, е с таван от 10 млрд. евро.

Най-удачен вариант за структура на проекта е участие в отделна проектна компания с всички активи, които са относими към централата и съответно те ще бъдат оценени и тяхното апортиране в нова проектна компания ще стане паралелно с разговорите с потенциалните инвеститори.

Петкова подчерта, че проектът ще трябва да бъде реализиран изцяло на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, както и на корпоративна такава, без включването на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия от страна на държавата.

Предложение за над 30% участие на български компании в реализирането на проекта ще бъде с предимство, изтъкна енергийният министър.

От техническа гледна точка бъдещият инвеститор трябва да се придържа към проекта, който е нотифициран от Европейската комисия (ЕК) през 2007 г.

Това означава, че трябва да бъде използвано изцяло оборудването, което е произведено за този проект, както и да бъдат използвани всички лицензии, уточни Петкова.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (20)

   1| 2    
2
 
9
 
20
Sokratus до: studioaa
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Другарю, Товаришч, Комараде
За твое нещастие има интернет и там са пазят много данни. Цената на тока през далееееечната 2002 година април месец са били за kWh:
Дневна - 9.8ст и 5.3 нощна без ДДС
Сега цените са 18.1ст дневна и 10.4 нощна без ДДС.
Май поскъпването е само двойно ;)
И като пишеш за поскъпване на тока, поради инфлацията, май забряваш, че поскъпва и всико друго, което ще се отрази на цената на проект с 10 годишно изпълнение!
Така, че ако обичаш не прави съчинения по картинка особено като става въпрос за сметки, защото лесно можем да те хванем, че просто лъжеш с користна цел!
;)
14
 
12
 
19
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА.

Рашките строят в Турция не само ТУРСКИ ПОТОК , но и АЕЦ Аккую с четири реактора.
Отгоре Румънците са ни подпрели с АЕЦ Черна вода.

Ние вече не сме актуални нито за ТУРСКИ ПОТОК , нито пък за АЕЦ БЕЛЕНЕ

ТОВА КОЕТО ЩЕ НАПРАВИТЕ Е ПОЗНАТОТО СТАРО "ПРОДАВАЕНЕ" ЗА КИЛОГРАМ СКРАП НА ДВАТА РЕАКТОРА , КОИТО ГИ ЧАКА СЪДБАТА НА ТЕХНИТЕ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ , ПРОДАДЕНИ ЗА КИЛОГРАМ СКРАП ОТ БЕЛЕНЕ НА КАЛИНИНГРАДСКАТА АЕЦ !!

НЕГОДНИЦИ И БЕЗДЕЛНИЦИ КАТО ВАС РЯДКО СА СЕ РАЖДАЛИ ПО ТЕЗИ ЗЕМИ.

Ще видим как ще завърши СПИРАНЕТО НА ГАЗА ОТ УКРАЙНА , и дали сте подготвени с подобно изпитание , или ще се държите като изненадани от първия НОВОГОДИШЕН сняг!
11
 
8
 
18
studioaa до: Sokratus
преди 6 месеца
Сметката ти е напълно погрешна, защото игнорираш най-важната променлива в нея или това е инфлацията и особено инфлацията при цените на енергоносителите. От 2001 до 2015 4 пъти е поскъпнал токът а това е период, който е нужен за пускане на нова ядрена мощност в екплоатация от фаза проект сега. Ако сега 1 KW/h е 18 стотинки дневна цената ще бъде 72 стотинки за KW/h когато Белене бъде пусната в експлоатация. Тези числа 13-16 стотинки ще са супер евтино в сравнение с цените на тока в този бъдещ момент след 15 години. Най-вероятно цената на тока ще скочи с много повече заради огромната инфлация генерирана от демографския срив, в който е страната и цяла Европа заедно с нас. Вероятно 1 KW/h ще струва много по-скъпо от само 72 стотинки през 2033...
9
 
12
 
17
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
На всичкото отгоре на никой не му трябват тия мощности :)
8
 
14
 
16
преди 6 месеца
Мхмммм.
При Р.Овч. се спрягаха 3-4млрд евро.
При чичо Бойко имаме поскъпване, сериозно нагоре...

Още от Енергетика
ЕК: България трябва да намери надеждна стратегия за газова диверсификация