IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: "Булгартрансгаз" ще загуби част от приходите си заради "Турски поток"

Инвестиции в разширяването на българската газопреносна инфраструктура ще увеличат приходите от транспортирането на природен газ, посочи енергийният министър

17:26 | 01.11.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Приходите, които "Булгартрансгаз" реализира, са около 207 млн. лева на година, като малко над 125 млн. лева са постъпленията от транзит на природен газ за Турция. С реализацията на проекта "Турски поток" "Булгартрансгаз" ще загуби една съществена част от тях. Това прогнозира министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушването ѝ на заседанието на парламентарната Комисия по енергетиката, цитирана от БТА.

Тя е посочи, че "Булгартрансгаз" реализира приходи от транзит на природен газ основно към Турция, Гърция и Република Македония. От 17 млрд. куб. метра газ, които транзитира българският оператор, 14 млрд. куб. метра са за Турция, около 2 млрд. куб. метра за Гърция и малко по 1 млрд. куб. метра за Република Македония.

Енергийният министър напомни, че вчера Съветът по енергийна сигурност към Министерския съвет одобри актуализираната енергийна стратегия на България, за да може да се реагира адекватно във връзка с променената среда по отношение на изграждащата се в региона енергийна инфраструктура.

„Трябва да се направят инвестиции в разширяването на българската газопреносна инфраструктура чрез изграждането на тази част, която ще бъде важна за реализацията на газоразпределителния център на територията на България” каза Теменужка Петкова. Тя обясни, че анализите, които са направили в "Булгартрансгаз", показват, че ако се разшири българската газопреносна инфраструктура, приходите, които България ще получава от транспортирането на природен газ, биха били около 400 млн. лева на година.

Тя пресметна, че приблизителната стойност на една подобна инвестиция би струвала около 2,8 млрд. лева.

“Това включва цялата налична инфраструктура, както и четири компресорни станции, което ще даде възможност освен да се реализират тези приходи, но и България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа”, смята енергийният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 5 години
Стоенчо ефрейторът и другите лайнери каквоще кажат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
пасъм
преди 5 години
Сега за 17 получават 206. За да взимат 400 трябва да преминат 33. Откъде и за кого ? Как само с БТрансгаз са го измислили ? Други питаха ли ? А ще се похарчат 2,8 млрд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още