Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Т. Петкова: Законът за енергетиката гарантира печалбата на малките ВЕИ производители

Въпросът с двойното финансиране е решен още 2015 г., подчерта енергийният министър

Т. Петкова: Законът за енергетиката гарантира печалбата на малките ВЕИ производители

Снимка: Министерство на енергетиката

С промяна в Закона на енергетиката през 2015 г. е определена такава преференциална цена, която да гарантира възвръщането на инвестицията със съответната норма на печалба на малките производители на енергия от възобновяеми източници. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция във ведомството след среща с техни представители в министерството.

Петкова обясни, че по силата на промяна в Закона за енергетиката от 2015 г. е решен въпрос, свързан с двойно финансиране. Тогава производителите на енергия от възобновяеми източници веднъж са получили финансиране по Оперативна програма за развитие на селските райони от Държавен фонд "Земеделие", а втори път са получили преференциална цена, която е била определена на бившата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране. 

Още по темата

След извършена проверка от Европейския одитен орган по програмата е констатирано двойно финансиране. В резултат от това са направени препоръки да бъдат взети незабавни мерки, за да се спре това двойно финансиране. Заради това искане е била направена промяната в закона и е била въведена разпоредбата на параграф 18. По този начин Европейската комисия (ЕК) не е наложила финансова корекция на тази мярка и това е дало възможност да бъде продължена програмата. По отношение на промяната е била направена жалба до Конституционния съд (КС), който се е произнесъл, че тя е законосъобразна, припомни още Петкова.

Енергийният министър подчерта своето неразбиране относно решението на ВЕИ производителите точно сега да протестират при положение, че тази промяна в закона е факт от 2015 г.

"Аз смятам, че тези протести са абсолютно неоснователни и неаргументирани. Срещу техните тези стоят много ясни аргументи от страна на ЕК и много ясни действия от страна на българските власти", изтъкна Теменужка Петкова.

Председателят на Комисията за енергийно и водно и регулиране (КЕВР) Иван Иванов изтъкна, че представляваната от него комисия стриктно спазва закона. По повод твърденията на малките ВЕИ производители, че има други производители, които би трябвало да попадат под разпоредбата на параграф 18, но те не са санкционирани, Иванов съобщи, че ще възложи незабавна проверка. "Там, където се установи, че има дружества, които трябва да бъдат в приложното поле на параграф 18, Комисията незабавно ще се произнесе със съответно решение", заяви Иван Иванов. В отговор на въпрос на БТА председателят на КЕВР посочи, че малките производители на възобновяема енергия получават преференциална цена от 104 лв. на мегаватчас.

Председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов допълни, че само ако ЕК преразгледа този въпрос, тогава може да настъпят нови обстоятелства, които да бъдат взети предвид. В момента обаче и ЕК и КС са се произнесли по този въпрос.

/БТА/

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
0
 
2
преди 3 седмици
Печалба БИ гарантирало едно по-разчупено и мъдро разбиране на ВЕИ от страна на слънчасалото братство но, ТО не пожела. Гледахте на корупцията катона „неизбежно зло”, залагайки на нея, като на лост за влияние. Поне, така разбрах, когато с вой до Бога, преди 4-5 години, ме гонихте от форума си завинаги и т.н., да изброявам ли? А ходихте да „протестирате” въпреки, че ви доказах, че се борите с обективни фактори, по-силни от вас и, де факто, пикаете срещу вентилатора. Така ли беше?
- ТАКА БЕШЕ. И сега, Теменужка ви била виновна.
Може би. Т.е., сигурно. АМА НЕ КОЛКОТО ВАС САМИТЕ. Сега,
-ОПРАВЯЙТЕ СЕ.
1
 
6
 
1
преди 3 седмици
Срамно изявление от един министър е да твърди, че печалбата се гарантира със закон вместо чрез продажби. Няма такъв смях просто, все едно слушаме тодор живков и подобните му от ц.к на БКП.

Още от Енергетика
ЧЕЗ: Осигуряването на качествено образование е ключово за електроенергетиката