IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Законът за енергетиката гарантира печалбата на малките ВЕИ производители

Въпросът с двойното финансиране е решен още 2015 г., подчерта енергийният министър

19:00 | 23.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката

С промяна в Закона на енергетиката през 2015 г. е определена такава преференциална цена, която да гарантира възвръщането на инвестицията със съответната норма на печалба на малките производители на енергия от възобновяеми източници. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция във ведомството след среща с техни представители в министерството.

Петкова обясни, че по силата на промяна в Закона за енергетиката от 2015 г. е решен въпрос, свързан с двойно финансиране. Тогава производителите на енергия от възобновяеми източници веднъж са получили финансиране по Оперативна програма за развитие на селските райони от Държавен фонд "Земеделие", а втори път са получили преференциална цена, която е била определена на бившата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране. 

След извършена проверка от Европейския одитен орган по програмата е констатирано двойно финансиране. В резултат от това са направени препоръки да бъдат взети незабавни мерки, за да се спре това двойно финансиране. Заради това искане е била направена промяната в закона и е била въведена разпоредбата на параграф 18. По този начин Европейската комисия (ЕК) не е наложила финансова корекция на тази мярка и това е дало възможност да бъде продължена програмата. По отношение на промяната е била направена жалба до Конституционния съд (КС), който се е произнесъл, че тя е законосъобразна, припомни още Петкова.

Енергийният министър подчерта своето неразбиране относно решението на ВЕИ производителите точно сега да протестират при положение, че тази промяна в закона е факт от 2015 г.

"Аз смятам, че тези протести са абсолютно неоснователни и неаргументирани. Срещу техните тези стоят много ясни аргументи от страна на ЕК и много ясни действия от страна на българските власти", изтъкна Теменужка Петкова.

Председателят на Комисията за енергийно и водно и регулиране (КЕВР) Иван Иванов изтъкна, че представляваната от него комисия стриктно спазва закона. По повод твърденията на малките ВЕИ производители, че има други производители, които би трябвало да попадат под разпоредбата на параграф 18, но те не са санкционирани, Иванов съобщи, че ще възложи незабавна проверка. "Там, където се установи, че има дружества, които трябва да бъдат в приложното поле на параграф 18, Комисията незабавно ще се произнесе със съответно решение", заяви Иван Иванов. В отговор на въпрос на БТА председателят на КЕВР посочи, че малките производители на възобновяема енергия получават преференциална цена от 104 лв. на мегаватчас.

Председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов допълни, че само ако ЕК преразгледа този въпрос, тогава може да настъпят нови обстоятелства, които да бъдат взети предвид. В момента обаче и ЕК и КС са се произнесли по този въпрос.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 4 години
Печалба БИ гарантирало едно по-разчупено и мъдро разбиране на ВЕИ от страна на слънчасалото братство но, ТО не пожела. Гледахте на корупцията катона неизбежно зло, залагайки на нея, като на лост за влияние. Поне, така разбрах, когато с вой до Бога, преди 4-5 години, ме гонихте от форума си завинаги и т.н., да изброявам ли? А ходихте да протестирате въпреки, че ви доказах, че се борите с обективни фактори, по-силни от вас и, де факто, пикаете срещу вентилатора. Така ли беше?- ТАКА БЕШЕ. И сега, Теменужка ви била виновна. Може би. Т.е., сигурно. АМА НЕ КОЛКОТО ВАС САМИТЕ. Сега, -ОПРАВЯЙТЕ СЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Срамно изявление от един министър е да твърди, че печалбата се гарантира със закон вместо чрез продажби. Няма такъв смях просто, все едно слушаме тодор живков и подобните му от ц.к на БКП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още