IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“ е готова

Според енергийния министър на България няма да има никакви пречки до края на годината да бъде даден старт на процедурата, която обичайно продължава месеци

13:16 | 31.10.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министърът на енергетиката на Република България Теменужка Петкова. <em>Снимка: БТА</em></p>

Министърът на енергетиката на Република България Теменужка Петкова. Снимка: БТА

Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“ е разработена, като остава да бъдат уточнени малки детайли, заяви в сградата на Министерски съвет енергийният министър на България Теменужка Петкова.

Според нея няма да има никакви пречки до края на годината да бъде даден старт на процедурата, която обичайно продължава месеци. 

Парламентът даде краен срок на Петкова до 31 октомври 2018 г. за разработване на процедура за избор на инвеститор и да предложи структуриране на проекта.

Според енергийният министър за момента няма нови кандидати за изграждането на ядрената електроцентрала.

На днешното заседание на Съвета за енергийна сигурност е била представена необходимостта от актуализация на енергийната стратегия в частта, свързана с природния газ. По думите на Петкова това се налага заради променената среда по отношение на инфраструктурните проекти, които се развиват около България – Южен газов коридор и „Турски поток“.

„Ние искаме да запазим стратегическото място на страната в газовата карта на Европа като изградим съответната инфраструктура, която е в основата за реализацията и на концепцията за газоразпределителен център“, заяви енергийният министър.

Тя добави, че на заседанието на Съвета е обсъдена и възможността за създаване на борса за търговия с природен газ. Борсата трябва да бъде обособена в отделна дъщерна компания, собственост на „Булгартрансгаз“, за да може да се развие идеята за газоразпределителен център.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Ония долу са "събитателен образ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Е то инвеститор имаше, ама не бе политкоректен заТиквата, Рапона, Цацата, Шиши, Шматката и Големите ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
крас
преди 5 години
Ние искаме да запазим стратегическото място на страната в ГАЗОВАТА КАРТА на Европа като изградим съответната инфраструктура, която е в основата за реализацията и на концепцията за газоразпределителен ЦЕНТЪР - заяви енергийният министър.ТОВА ИЗКАЗВАНЕ НА ПРИЯТЕЛКАТА НА ПАЗАРДЖИШКАТА *** ГИНКА , може да се приеме като АНОНС към руската страна - "ДАВАТЕ НИ ГАЗ ПОЛУЧАВАТЕ БЕЛЯНЕ". Не допускам Путин и компания да са толкова слабопаметни, че да са забравили как правителството на БОРИСОВ -1 ги разиграваше близо 3 години с разни документации касаещи строителството на ЮЖЕН ПОТОК, след което взе решение за строителството на ТУРСКИ ПОТОК. КАК ЩЕ ИСКАРАМЕ ЗИМАТА НА 2019 , когато бъдат спрени доставките на газ през УКРАЙНА ЗА ТУРЦИЯ ?!!Ще заприличаме на ЛЕНИНГРАДСКАТА ОБСАДА!!НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА ДАЛИ БОРИСОВ И КОМПАНИЯТА ОТ НУШКИ , ТЕМЕНУШКИ, ГИНКИ И КАЛИНКИ ще останат на власт. По важно е кой ще остане жив напролет и ще остане ли ЕДИН ЧУЖД ИНВЕСТИТОР в една подобна апокалиптична среда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още