IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилните концерни натовариха DAX

Европейските инвеститори са предпазливи в навечерието на срещата между Доналд Тръмп и Жан-Клод Юнкер

19:34 | 25.07.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

В сряда инвеститорите в Европа явно предпочитаха да изхвърлят акции от акаунтите си. Не е изненадващо, че преди всичко акциите на автомобилните производители пострадаха особено много.

„Тъй като няма да можем да разберем до късно вечерта дали ще има решение на евро-американския търговски спор или той ще продължава да ескалира, много инвеститори са много предпазливи и предпочитат да приберат печалбите си", казва Дейвид Мейдън от CMC Markets, цитиран от DPA.

Така часове преди срещата между американския президент Доналд Тръмп и президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер германският индекс DAX отстъпи с 0,87 на сто до 12 579 пункта, при EuroStoxx 50 понижението е от 0,5 на сто до 3464 пункта. В Париж Cac 40 бе надолу с 0,14 на сто до 5426,41 пункта, докато британският FTSE 100 загуби 0,66 на сто до 7658,26 пункта.

Много инвеститори се опасяват, че Тръмп ще наложи мита върху вноса на автомобили. Но дори и американската индустрия се притеснява от това. Най-големият автомобилен производител в САЩ GM, например, намали прогнозата си за цялата година и оправда това с по-високите разходи за суровини. В основата на опасенията са митата, въведени от САЩ върху алуминия и стоманата от ЕС и Китай.

VW, Daimler и BMW отстъпиха от своя страна от генерираните във вторник ръстове със спадове от 2,0% до 2,7%.

Турбулентността в автомобилния сектор достигна кулминацията си в търговията на борсата в Милано, където акциите на Fiat Chrysler се сринаха с над 15%.  Причината – не само митата, но и новината за кончината на „спасителя на Fiat“ Серджо Маркионе, както и предупреждение за финансовите перспективи до края на годината.

Търговците оцениха новините от Fiat в деня след силните резултати на компанията майка PSA като много лоша новина. Предупреждението на италианците за финансовите резултати е не на последно място заради рисковете от евентуални вносни мита в САЩ.

 

Още по-голям бе спадът при Infineon - с почти 3,5%. Производителят на чипове също има силен бизнес в автомобилния сектор, но акцията пострада в сряда преди всичко заради изказване на анализатора на UBS Тимъти Аркури, който коментира критично перспективите за акциите. Според експерта компанията е изправена пред циклично отслабване към края на годината, което може да има отрицателно въздействие върху търсенето на чипове.

 

Не по-добре се справиха акциите на Henkel - с отстъпление от 2,5% - също и след песимистичен коментар на анализатора Ричард Тейлър от инвестиционната банка Morgan Stanley, който очаква отстъпление в бизнеса с лепила.

Книжата на Deutsche Bank пък се обезцениха с 1,4%, макар че въпреки преструктурирането банката отчете по-висока от очакваното печалба. Нетната печалба за второто тримесечие е достигнала 401 млн. евро спрямо 466 млн. евро за същия период на миналата година. Приходите са останали без промяна на ниво от 6,6 млрд. евро, спирайки стръмния си спад от предишните години.

Слънчевата страна на Dax беше доминирана от акциите на Linde, където добри тримесечни данни бяха възнаградени с увеличение на цената от 1,2%. Преди планираното сливане с американския конкурент Praxair газовата компания показва силна форма със стабилен ръст на продажбите и печалбата през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още