IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петров: ЕЦБ предвижда риск за банките заради евентуално свиване на растежа

Какви са надзорните приоритети на Европейската централна банка за периода 2022 – 2024, коментира финансистът

22:32 | 10.05.22 г.
Б. Петров: ЕЦБ предвижда риск за банките заради евентуално свиване на растежа

Европейските банки са изложени на риск заради покачващата се доходност, експозицията в сектори, засегнати от Covid, и високо задлъжнели клиенти според доклада за надзорните приоритети на Европейската централна банка за периода 2022 – 2024 г. Това коментира в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Борис Петров.

Според него надзорните приоритети на ЕЦБ се определят от процес за оценка на риска за банковия сектор, който обхваща цялата палитра от виждания в публичния и частния сектор.

„Най-сериозният риск за замърсяване на кредитния портфейл е свързан с промените в макроикономическата среда, темповете на икономически растеж и намаляването на разполагаемите доходи“, посочи финансистът.

Петров посочи, че управлението на кредитния риск се следи много внимателно не само от ЕЦБ, но и от анализатори и от цялата инвестиционна общност. „Експозицията в сектори, които са силно засегнати от Covid кризата като хотелиерство, транспорт и туризъм се отразяват като по-рискови в балансите на банките. Обръща се по-сериозно внимание и на високозадлъжнели клиенти“, добави той.

По думите му, има и не малък риск от покачващата се доходност, свързана с увеличени очаквания за скорошно повишаване на основния лихвен процент заради инфлацията.

„Банките имат не само кредити, но и доста солидни инвестиции в различни финансови инструменти, които носят пазарен риск. Динамиката им се определя от доходността на основните лихвени проценти“, подчерта финансистът.

Борис Петров обаче е оптимист и припомни, че финансовият сектор постоянно е изложен на такива рискове. „Все пак можем да кажем, че подготовката през последните две години е сериозна, вниманието към този риск е достатъчно добре изострено, за да бъде добре управляван“, убеден е той.

Кога банките ще инкорпорират в стратегиите си рисковите, свързани с околната среда и зеления преход, на който ЕЦБ акцентира в приоритетите си? Как ще защитят клиентите си банките при предоставянето на финансови услуги от трети страни, които се грижат за IT инфраструктурата им. Какви ще са рисковете при евентуална следваща финансова криза?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още