IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бедността в Италия е спряла да расте за първи път от 2015 г.

8,4% от италианците са живели в пълна бедност през 2018 г., сочат статистически данни

16:34 | 18.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на италианците, които живеят в пълна бедност, е останал непроменен през 2018 г., след три поредни години на растеж, въпреки че остава на рекордно равнище, сочат данни на Италианската статистическа служба (ISTAT), цитирани от Ройтерс.

Около пет милиона души, или 8,4% от населението, живеят в пълна бедност, т.е. не могат да си позволят основни стоки и услуги за избягване на тежки форми на социално изключване. 1,8 млн. семейства живеят в пълна бедност, най-големият им брой, откакто ISTAT започва да води статистика през 2005 г.

Борбата с бедността е ключова цел на популисткото правителство в Италия, което е на власт от една година. То започна голямо разширяване на разходите за социални грижи, като въведе „граждански доход“ за бедните и обяви планове за намаляване на данъците, за да съживи стагниращата икономика.

Вицепремиерът Луиджи Ди Майо, лидер на Движение „Пет звезди“, което е част от правителствената коалиция, заяви през септември, че правителсктвото ще „премахне бедността“ в третата по големина икономика в еврозоната.

Икономиката на Италия постигна растеж от 0,9% през 2018 г. и ISTAT очаква той да се забави до 0,3% тази година.

В по-слабо развитите южни области на Италия, които са бастион на Движение „Пет звезди“, над 11% от хората са живели в пълна бедност миналата година, сочат данните на италианската статистика.

За сравнение в централните области, включително столицата Рим, делът на населението, което живее в пълна бедност, е 6,6%, както и около 7% в северните области, включително финансовият център Милано.

Италианците, които живеят в „относителна бедност“, т.е. разполагаемите им доходи са по-малко или около половината от средното равнище за страната, са намалели до около 15% от общото население спрямо 15,6% през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още