IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият вицеканцлер Габриел влиза в надзора на Deutsche Bank

За разлика от предишния кандидат член на борда Юрг Целтнер, Габриел няма бизнес отношения с големия катарски инвеститор

14:29 | 24.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: BGnes</p>

Снимка: BGnes

След няколко месеца на издирване най-голямата германска банка Deutsche Bank намери заместник на Юрг Целтнер, члена на надзорния съвет, който беше отхвърлен от банковия регулатор. Комисията по номинациите на надзорния съвет предлага за поста 60-годишния бивш политик Зигмар Габриел.

Бившият външен министър трябва да бъде съдебно назначен в Надзорния съвет. Банката подаде молба до съда този петък, съобщиха от института. През май Габриел ще се кандидатира за избиране от страна на акционерите - на годишното Общо събрание.

Предшественикът Целтнер подаде оставка от мандата си в края на миналата година. 

Габриел има доверието на основните акционери от Катар, се твърди във финансовите среди. Докато беше министър-председател на Долна Саксония той бе член на Надзорния съвет на Volkswagen, в който катарското кралско семейство също има акции. Основните акционери от Персийския залив го познават още от тогава.

И банковият надзорен орган, който отхвърли предшественика на Габриел Юрг Целтнер, вече неофициално е дал сигнал за одобрение, твърдят източници на Handelsblatt. Официалният процес на одобрение винаги започва след съдебно решение.

С назначаването на Габриел поне засега за Deutsche Bank приключва изморителното търсене на персонал. През миналия август банката първоначално предложи бившия член на борда на UBS Целтнер, който е и ръководител на контролираната от Катар Quintet Private Bank (по-рано KBL European Private Banker).

Въпреки това, тъй като Deutsche Bank и KBL са конкуренти в привличането на особено богати клиенти, банковият надзор предупреди за конфликт на интереси. В случая със Целтнер банката не изчака, докато надзорният съвет не даде неофициална зелена светлина.

„Радваме се, че в лицето на Зигмар Габриел в надзорния съвет на  Deutsche Bank влиза ангажиран европеец и трансатлантик", заяви Пол Ахлайтнер, изпълнителен директор на Deutsche Bank, цитиран в прессъобщение. „Преживяваме трудни времена в геополитически, икономически и социален аспект, времена, в които една глобална банка трябва да се изправи пред напълно нови очаквания и изисквания. Като бивш министър на околната среда, икономиката и външните работи Зигмар Габриел ще получи специален принос със своя богат опит и ще допълни нашата компетентност в Надзорния съвет".

В миналото Габриел често критикуваше остро Deutsche Bank. През октомври 2016 г., когато цената на акциите на банката попадна под драматичен натиск заради предстояща мега глоба от САЩ, той заяви: „Не знам дали да се смея или да плача за това, че банката, която направи от спекулациите свой бизнесмодел, се обявява за жертва“. Той се позова на твърденията на Deutsche Bank по това време, че компанията е жертва на спекуланти.

Междувременно социалдемократът ревизира мнението си за банката. „За мен е чест да бъда назначен в Надзорния съвет на Deutsche Bank“, казва той. „С вече ясна стратегия и силния си мениджърски екип Deutsche Bank, като една от най-важните финансови институции в Европа, има възможността и отговорността да помогне за формирането на бъдещето на германската и европейската икономика. Бих искал да допринеса за това“, пояснява той.

В лицето на Габриел банката печели член на Надзорния съвет, който има широка мрежа от контакти в политическия и икономическия елит. Той обаче няма банковия опит, с който разполагаше банкерът Юрг Целтнер, когото заменя.

Габриел също така в качеството си на министър на икономиката беше ротиращ председател и заместник-председател на Борда на директорите на държавната банка за развитие KfW. Това не може да се сравни с експертизата на Целтнер, който като бивш член на управителния съвет на UBS има управленски опит в голяма международна банка.

Ето защо Габриел едва ли ще бъде разглеждан като кандидат за позицията председател на надзорния съвет. Председателят на надзорния съвет Пол Ахлайтнер се е свързал със Зигмар Габриел за първи път в края на миналата година и го е попитал дали може да си представи работа в контролната комисия на банката. Според Handelsblatt Габриел не бил единственото предложение за поста.

Основните акционери от Катар в крайна сметка са се спрели на Габриел. Тъй като той не е свързан в бизнес естество с основните акционери, се счита за независим член на Надзорния съвет на Deutsche Bank. Това го отличава от Юрг Целтнер, който бе шеф на частна банка, контролирана от Катар, в която също така сам е инвестирал голяма сума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още