IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика отново се забавя след рекордния летен ръст

През третото тримесечие БВП е нараснал с 15,5%, но през септември темпът на растеж започва да се забавя

11:15 | 12.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Британската икономика е нараснала с 1,1% през септември спрямо август, което е по-бавно от очакваното, въпреки че последните ограничения за бизнеса тогава все още не бяха въведени, съобщава Ройтерс.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха месечен ръст от 1,5% през септември.

В същото време през третото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с рекордните 15,5% в сравнение с предходните три месеца, показват данни на Службата за национална статистика.

БВП БВП

Но това не успя да компенсира срива от близо 20% през второто тримесечие, когато страната беше в плен на първата COVID вълна.

Миналата седмица Английската централна банка (АЦБ) обяви, че шестата по големина икономика в света вероятно ще се свие с рекордните 11% през 2020 г., преди да нарасне с малко над 7% през 2021 г.

Оттогава обаче новините за потенциално ефективна ваксина срещу COVID-19 породиха надежди, че възстановяването през следващата година може да бъде по-силно от прогнозата на централната банка.

Правителството подкрепи британската икономика със спешни мерки и намаляване на данъците на стойност над 200 млрд. лири, както и с програмата за изкупуване на облигации на АЦБ, която беше разширена до почти 900 млрд. лири.

Въпреки огромната подкрепа британската икономика претърпя най-големия спад сред големите икономики, сочат данни на националната статистика.

БВП остава с почти 10% по-малък, отколкото преди пандемията, отчитайки два пъти по-голям спад от тези в Италия, Германия и Франция и близо три пъти по-голям от понижението в САЩ.

Финансовият министър Риши Сунак заяви, че предприетите мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 вероятно са забавили икономическия растеж от септември.

„Днешните данни показват, че икономиката ни се е възстановила през лятото, но е започнала бавно да се свива през есента“, каза той в изявление. „Стъпките, които трябваше да предприемем оттогава, за да спрем разпространението на вируса, вероятно ще забавят още повече растежа“, коментира министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още