Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Брюно льо Мер: Икономиката на Франция ще се срие с 11% през 2020 г.

Париж продължава с реформите и ще намалява данъци, за да подкрепи растежа, коментира финансовият министър на страната

Брюно льо Мер: Икономиката на Франция ще се срие с 11% през 2020 г.

Брюно льо Мер. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Франция ще продължи с плановете за намаляване на данъците и по-широките икономически реформи, за да подпомогне възстановяването от рецесията, която ще е по-дълбока, отколкото се очакваше. Това коментира финансовият министър на страната Брюно льо Мер, цитиран от Bloomberg.

Икономиката ще се свие с 11% тази година, повече от прогнозираните по-рано 8%, казва той. Това означава, че Париж ще трябва да продължи с аварийната подкрепа и реформите, вместо да повишава данъци, които биха могли да задушат растежа.

„Икономиката беше почти спряна за три месеца и ние ще плащаме за, да се върне към растеж“, посочва той пред радио RTL. „Трябва да държим курс към намаляване на данъците за домакинствата и да дадем на бизнесите шанс да се дигитализират, роботизират и да въведат иновации“, допълва той.

Още по темата
По думите на Брюно льо Мер няма спорове по въпроса трябва ли да се увеличават данъците. „Да, дългът ще трябва да бъде изплатен, но не чрез повишаване на данъците, а чрез увеличаване на растежа“, коментира министърът.

По думите му срокът на действие на фонда за солидарност ще бъде удължен до края на годината, за да помогне на най-засегнатите компании да си плащат наема, сметките и заплатите. Прекратяването му ще става поетапно. Обявени са и конкретни планове в подкрепа на автомобилната и туристическата индустрия. През следващата седмица ще бъде представен и плана за самолетостроенето, което ще обхване гигантът Airbus.

„Икономически и социално най-трудните времена са пред нас“, казва льо Мер. „Шокът от кризата беше изключително жесток във Франция“, допълва той.

През септември финансовият министър ще представи и още един план със стимули, с който ще се намалят високите данъци, които френските компании плащат въз основа на производството. Тази реформа беше обсъждана и преди пандемията.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Още един енергиен гигант се готви да покаже червен картон на петрола