IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

DAX: Само надеждата за търговска сделка не стига

Положителният изход от преговорите е вече до голяма степен калкулиран от трейдърите, смятат анализатори

19:33 | 04.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водещият германски борсов индекс DAX не успя в крайна сметка да се възползва от очакваното сближаване в американско-китайския търговски спор в понеделник.

Въпреки че бенчмаркът се движеше умерено в положителна територия почти през целия ден, той в крайна сметка забави динамиката с все по-слабите американски пазари. Водещият индекс на Германия затвори със спад от 0,08% при 11 592,66 пункта - и по този начин почти до най-ниското за деня ниво.

За разлика от водещия индекс по-малкият бенчмарк Mdax започва седмицата с умерен плюс. Той приключи сесията в понеделник с нарастване от 0,28% до 24 727,85 пункта.

Общоевропейският Stoxx 600 затвори сесията с ръст от 0,23%, като почти всички сектори са на положителна територия. Добивните компании се представят най-добре, като секторът е чувствителен към новините за развитието на световната търговия.

Водещият индекс на еврозоната EuroStoxx 50 пък също загуби голяма част от натрупаната по-рано печалба и приключи с ръст от 0,15 на сто до 3317,12 пункта.

Френският Cac 40 нарасна с 0,41% до 5286,57 пункта в началото на седмицата. За британския индекс FTSE 100 увеличението бе от 0,39% до 7134,39 пункта.

The Wall Street Journal съобщи в неделя, че САЩ и Китай са в последния етап от преговорите за сключване на търговско споразумение след месеци на ожесточени спорове. Пекин предлага да се намалят митата и други ограничения върху американските стоки, докато Вашингтон обмисля премахването на повечето, ако не и на всички, санкции срещу китайски продукти от миналата година.

Последните изявления на представители на Китай и САЩ предполагат, че разрешаването на митническия спор между основните икономически сили става все по-реалистично. Според борсови участници обаче само декларациите за намерения вече не могат да подхранят Dax в посока най-високото ниво, постигнато през ноември.

Според цитирания от dpa-AFX анализатор Йохен Щанцл от брокера CMC Markets положителният изход от преговорите е вече до голяма степен калкулиран от трейдърите.  Все по-голямо значение пазарът отдава на потенциалното решение на търговския спор, което от своя страна увеличава потенциала за разочарование в случай на провал на преговорите.

Китай и САЩ се доближават все по-близо до края на търговската война. След като американската страна коментира положително последните преговори, в понеделник в Пекин се заговори за „значителен напредък“.

Според съобщения в медиите търговските преговори могат да стигнат до успешен край само след няколко седмици. Срещата, която се очаква да се проведе в края на март между президента на САЩ Доналд Тръмп и държавния глава на Китай Си Дзинпин, е от огромно значение, пояснява един от анализаторите.

По отношение на отделните акции книжата на Daily Mail and General Trust поскъпнаха с повече от 4,4%. Това стана след новината, че компанията възнамерява да върне 896 милиона лири (1,19 милиарда долара) на акционерите си.

Rightmove също отчете сериозен ръст на цената с повече от 5 на сто. Книжата на оператора на уебсайта за имоти поскъпнаха, след като J.P. Morgan заяви, че фирмата изглежда устойчива засега въпреки отчитането на най-бавния си растеж от девет години насам, през миналия петък.

Британската промишлена фирма Rotork записа над 3% спад на цената на акциите си, след като компанията представи своите резултати за 2018 г., като приходите ѝ бяха под очакванията на анализаторите

Акциите на Nordea Bank също бяха надолу с около 3% заради съобщения, че финландска телевизия ще излъчи репортаж с обвинения за пране на пари чрез банката, съобщи Ройтерс, като добави, че банката отказа да коментира темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още