IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EDF: Пандемията забавя работата по ядрените проекти във Франция и Великобритания

Енергийната компания отчита 9,6-процетент спад на нетната печалба, докато приходите от продажба намаляват с 4,9% до 34,7 млрд. евро

18:16 | 31.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Френската компания EDF съобщи, че пандемията от COVID-19 е довела до забавяне на строителството и ремонтите на нейните атомни електроцентрали във Франция и Великобритания.

Според EDF, рискът за забавяне на въвеждането в експлоатация на строящата се в Обединеното кралство АЕЦ Hinkley Point C е „висок“. По план първият от двата реактора EPR трябва да заработи в края на 2025 г.

През септември 2019 г. компанията заяви, че рискът за забавяне с 15 месеца на Първи енергоблок и с 9 месеца на Втори се е увеличил. Забавянията ще доведат до допълнителни разходи от 700 милиона паунда, съобщава World Nuclear News. 

"Влиянието на COVID-19 върху графика и разходите в момента се оценява и увеличава риска от отлагане на планираните срокове за въвеждане в експлоатация", заяви днес EDF, добавяйки: "В момента се провежда цялостно проучване за оценка на необходимостта от актуализиран график и разходи, което ще бъде завършено през следващите месеци."

Що се отнася до проекта на EDF за трети реактор на атомната централа Flamanville, всички строителни дейности бяха временно преустановени между средата на март и началото на май в отговор на пандемията. Сега се очаква зареждането на гориво в реактора да стане в края на 2022 г.

Обявявайки резултатите си за първата половина на 2020 г. днес, EDF заяви, че производството на ядрена енергия във Франция възлиза на 174 TWh, което е спад от 29,7 TWh в сравнение с първата половина на 2019 г. Компанията отбелязва, че това понижение, около 13 TWh, се дължи на пандемията от коронавирус.

На 2 юли EDF преразгледа в посока нагоре прогнозата си за ядреното производство във Франция за 2020 г. до около 315-325 TWh в сравнение с 300 TWh, изчислени на 16 април 2020 г.

Във Великобритания производството на ядрена енергия през първите шест месеца на 2020 г. достига 22,7 TWh, което е спад с 1,8 TWh в сравнение с първата половина на 2019 г. Според EDF спадът се дължи на графика на операциите по поддръжка и планираните прекъсвания.

EDF обяви, че нетната ѝ печалба се свива с 9,6 на сто през първите шест месеца на годината до 1,3 млрд. евро, докато приходите от продажба намаляват с 4,9% до 34,7 млрд. евро. Печалбата на дружеството преди лихви, данъци, обезценка и амортизация (EBITDA) се е свила с 1 милиард евро към края на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още