Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК показа работен план за прехода на енергоемката индустрия

Брюксел очаква коментари на заинтересованите страни по предизвикателствата за сектора

ЕК показа работен план за прехода на енергоемката индустрия

Снимка: Bloomberg LP

Енергийно интензивната индустрия в ЕС е едно от големите предизвикателства пред климатичните амбиции на общността. Производството на химикали, стомана, цимент, хартия, минната индустрия и други се характеризират с високо потребление на енергия и висок въглероден отпечатък, но те са основни за икономиката в ЕС, доставяйки суровини за останалата индустрия.

През 2020 година в тези дейности са заети 7,8 млн. души, а добавената стойност за икономиката се изчислява на 549 млрд. евро. През 2019 година обаче енергоемките предприятия са едни от големите замърсители - емитирали са 22% от общите вредни емисии на общността.

Още по темата

Затова и Европейската комисия (ЕК) публикува работния документ, на базата на който ще изработи визията си за прехода на тези сектори към беземисионно бъдеще и стартира консултации със заинтересованите страни, които ще продължат 8 седмици. Очаква се до началото на 2022 година Брюксел вече да има основните виждания как ще продължи развитието на този икономически сектор.

За да се впишат в новите реалности компаниите от енергоемките индустрии трябва да се откажат от дългогодишни практики, да променят бизнес моделите си и да направят инвестиции, които в дългосрочен план да им позволят да намалят своя въглероден отпечатък. В същото време средата се променя много бързо.

Така енергоемките компании се изправят пред редица предизвикателства, сред които увеличеното търсене на основни суровини, особено когато става въпрос за материали, които са в основата на новите технологии, запазване на конкурентоспособността и устойчивостта. В своя работен документ от ЕК посочват, че ще разчитат на кръговата икономика и очакват мнението на заинтересованите страни за увеличаване на нивото на рециклиране, за да може част от нужните суровини да се набавят по този начин.

Между 1990 година и 2014 година енергоинтензивна индустрия вече намали съществено емисиите, но нисковъглеродната икономика и целите до 2050 година изправя сектора пред нови изисквания - до 2030 година емисиите трябва намалеят с 23% спрямо нивата през 2015 година, а 20 години по-късно - и с поне 95%.

Нещо повече - енергоемките предприятия не само, че трябва да работят за своя въглероден отпечатък, а заради факта, че те тяхната продукция е основна и за други, означава, че те ще трябва да дадат своя принос и за позеленяването на цялата европейска икономика.

Но всичко това има своята цена - анализи показват, че няма яснота колко ще струва въвеждането на нискоемисионните технологии. Пример в тази насока са дейностите по улавяне, съхранение и повторно използване на въглероден диоксид. На теория те звучат много добре, но все още е твърде рано дали могат да бъдат реализирани и въобще има ли икономически смисъл да се работи в тази насока.

Новите технологии могат да направят бизнеса по-конкурентен в бъдеще, но сега все още са много по-скъпи от изкопаемите горива.

Възобновяемите енергийни източници могат да се приложат в сектори, които разчитат на електроенергията и могат директно да заменят енергийния ресурс. Те също ще са фактор и за производството на зелен водород, макар на този етап технологията за производство на водород чрез електролиза на водата да е по-скъпа.

На този етап бизнесът - и в Европа, и по света, вече започна да се подготвя за енергийната трансформация, е отбелязано още в документа на ЕК. Финансират се проучвания, развиват се пилотни проекти и в някои случаи - дори и тестово производство. Но като цяло технологиите още не са достатъчно добре развити, понякога е нужна и координация с държавни институции и публични инвестиции, като например в инфраструктура.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

1
 
0
 
9
khao до: evlogi
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
да, още един... защо толкова често лъжеш? заради работата нещо... или ей така, само за спорта?
1
 
1
 
8
khao до: evlogi
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
да, още един... защо толкова често лъжеш? заради работата нещо... или ей така, само за спорта?
1
 
0
 
7
evlogi до: khao
преди 3 седмици
И между другото, от едното производство се оттървах съвсем навреме, преди безумията на ЕК да ме засегнат в по-тежка степен.Парите,които получих, влязоха най-вече в земеделски земи,които са раздадени за рента, акции и една част в крипто,което се оказа най -успешното.И от тази последната дейност между другото досега съм внесъл в бюджета малко над 36 к данъци върху закритите позиции.Някакъв друг въпрос имаш ли?
1
 
0
 
6
evlogi до: khao
преди 3 седмици
В животът си един лев не съм получил от държавата.И болничен даже не съм ползвал, понеже не съм на трудов договор и не ми се занимава с подобни кокошкарщини.За сметка на това пък доста съм и плащал.Що се отнася до производствата-2.Едното е активно и в момента.
1
 
1
 
5
khao до: evlogi
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
а ти в коко производства си работил ? ...

Още от Европа
"Газпром" запазва интригата ще увеличи ли газа за спот пазарите в Европа