IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екип на EY за борба с измамите е предупредил за "индикатори с червен флаг" в Wirecard

Специален одит под кодовото име „Project Ring“ по сигнал за нарушения е проведен през 2016-2018 г.

12:41 | 14.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Екип на EY за борба с измамите е предупредил, че „индикатори с червен флаг“ в Wirecard сочат към потенциална счетоводна манипулация и изискват допълнителни разследвания, сочат  документи, с които FT разполага.

Само седмици по-късно отделен екип на EY, който отговаря за годишния одит на Wirecard, е решил да не разследва въпроса допълнително и впоследствие издава неквалифициран одит.

Wirecard, някога високоразвита германска разплащателна група, това лято изпадна в несъстоятелност заради една от най-големите следвоенни счетоводни измами.

Противоречивите възгледи на консултантската компания EY повдигат нови въпроси относно десетилетната работа на фирмата като одитор на Wirecard. Мюнхенските прокурори вече разследват трима настоящи и бивши партньори на EY, след като одитният надзорен орган на Германия заяви, че компанията вероятно е действала престъпно, като съзнателно е издала „фактически неправилно“ одиторско становище през 2017 и 2018 г.

Наред с други въпроси, надзорният орган на одита подозира, че партньорите в EY през 2018 г. не са взели правилно решение предвид констатациите от допълнителен одит за предполагаема счетоводна манипулация. Това проучване стартира през 2016 г. под кодовото име „Project Ring“. В рамките му екип на EY за борба с измамите разследва твърдения за измами, повдигнати по сигнал от Индия.

„Project Ring“ е поръчано от управителния съвет на Wirecard и е проведено от EY Forensic & Integrity Services, подразделение на компанията, специализирано в разследване на престъпления на „белите якички“.

Нови документи, видяни от FT, показват, че през месеците до март 2018 г. екипът на EY за борба с измамите многократно е посочвал проблемни „наблюдения“, които е направил по време на разследването.

Например EY е открил, че еднократни позиции, като приходи от продажба на интернет домейни и ИТ инфраструктура, са добавени към оперативната печалба без ясна обосновка. Екипът установява също, че доходът от лихви е добавен към показател на оперативната печалба, който изрично изключва лихви.

В рамките на разследването са открити две копия на фактури от дъщерното дружество Indian Wirecard, които са издадени в един и същи ден за една и съща трансакция, но на бланки с две различни корпоративни лога и за различни суми.

Според екипа на EY за борба с измамите тези „индикатори с червен флаг. . . може потенциално да поддържат твърдението, че печалбите са завишени и трябва да бъдат разследвани допълнително“.  В „меморандум за състоянието“, издаден в края на март 2018 г., се препоръчват „допълнителни стъпки за разследване“ по въпроса.

По-малко от три седмици след като екипът на EY за измами е обобщил тези проблеми в доклад с обем 63 страници, който е бил изпратен и до борда на Wirecard, одиторският екип на EY е издал различно мнение за подадените по „Project Ring“ документи.

Във вътрешна бележка одиторите твърдят, че „нищо не е попаднало в полезрението на нашето внимание, което да ни накара да повярваме, че някой от елементите, посочени в сигнала, е от такова естество, че да са необходими допълнителни, разширени процедури“, според документ, с който също FT разполага.

Впоследствие одиторският екип на EY издава неквалифициран одит на финансовия отчет на Wirecard за 2017 г. Според одиторите Project Ring“ не предоставя „каквито и да било доказателства, сочещи за неточности в счетоводството или други нарушения на закона“.

„Project Ring“ е прекратен от втория командващ на Wirecard Ян Марсалек дни след като получава доклада от екипа на EY за борба с измамите - факт, който не се споменава в одиторското становище на EY.

Документите, видяни от FT, показват, че одиторският екип на EY е бил накратко информиран за „Project Ring“ и е бил наясно с „индикаторите с червен флаг“.

KPMG, която е преразгледала „Project Ring“ по време на своя специален одит на Wirecard, заключи тази година, че „ключовите въпроси са оставени без отговор от EY и че проблемните„ наблюдения “не са окончателно обработени“ по време на окончателния годишен одит.

В писмо до германския одиторски орган, което е видяно от FT, адвокатите на EY твърдят, че съдебното разследване на твърденията за подаване на сигнали за нередности е независимо от годишния одит. „Одиторският екип планира и изпълни независими одиторски процедури, които разгледаха всички въпроси, свързани с годишния одит“, пишат юристите, като добавят, че одиторският екип „не е бил зависим“ от допълнителното разследване.

На въпрос защо двата екипа имат различни мнения относно уместността на „индикаторите с червен флаг“, от EY казват, че не могат да коментират Wirecard „поради текущи задължения за поверителност“ и допълват, че „заключенията от одита винаги се основават на съвкупността от доказателства, събрани от съответните одиторски екипи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още