IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа - слабото звено в световната икономика

Този път окото на бурята е в сърцето на еврозоната - Германия, Франция, Италия

10:48 | 13.02.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки всички сътресения, които търговската война между САЩ и Китай ще причини на техните икономики, Европа е тази, която все повече изглежда като най-голямата заплаха за световния растеж.

Влошаването на търсенето е видимо сред 19-е членки на еврозоната, притиснати между вътрешните и международните си проблеми. Това предизвиква риска растежът ѝ едва да превиши един процент тази година – рязко забавяне спрямо 2018 г., като дори двигателят на континента Германия е застрашен, посочва Bloomberg в свой материал.

„Притесненията, които имам, в момента са фокусирани в Европа“, посочва Салман Ахмед, главен инвестиционен стратег към Lombard Odier. „Очевидно е, че Китай преминава през забавяне, но също така налице са и голямо количество стимули. В Европа обаче нещата се влошават наистина бързо“, допълва той.

Мащабът и изненадващата внезапност на икономическото отслабване показват, че то удря сърцето на региона. И докато Гърция беше в основата на предишните проблеми, този път германските перспективи са на прицел след продължителното отслабване на производството. Ръстът на разходите на домакинствата също изчезва във Франция, обсадена от протестите на „жълтите жилетки“.

Заедно тези две държави представляват половината от икономиката на еврозоната.

„Ако Франция спре да консумира, а Германия спре да произвежда, то вие имате голям проблем в еврозоната“, посочва заместник-главният икономист на Allianz Людовик Субран.

Проблемът обаче не се изчерпва само с това. Доходността по италианските облигации отново започна да нараства на фона на продължаващите съмнения за фискалните политики на страната, съмнителното състояние на банките ѝ и останалите нерешени проблеми около Brexit. На европейските избори през май може да станем свидетели на победи за антиевропейските партии – нещо, което вече притеснява някои компании.

„В края на краищата сме оптимисти за САЩ, но вярваме, че рисковете за влошаване нараснаха в Европа“, посочва главният икономист на Deutsche Bank Давид Фолкертс-Ландау.

Междувременно отслабването на растежа в Китай удря производителите на автомобили като Fiat, които посочват по-слабото търсене във втората по големина икономика в света. Това достига и до други компании, като базираната в Брюксел Umicore съобщи миналата седмица, че печалбата ѝ ще бъде ограничена заради глобалното забавяне в автомобилния сектор.

Дори компании, които показват устойчивост в Китай, са по-предпазливи. Ръководителят на L’Oreal Жан-Пол Агон заяви този месец, че икономическата среда ще остане „волатилна и непредвидима“, въпреки че френският козметичен гигант отчете по-добри от очакваното данни за продажбите си, подпомогнати от „динамиката на китайските потребители“.

Ако нещата се влошат обаче се появява, въпросът за това как властите биха могли да отговорят, тъй като Европейската централна банка например има малко останали възможности.

По-динамични действия може все още да не са необходими. Отслабването на Германия може да се окаже ограничено от рекордно ниската безработица и скромните фискални стимули. А според проучване на Bloomberg Economics заразяването, тръгващо от Германия към други европейски държави, обикновено може да бъде овладяно. Причината е, че има структурата и сътресенията са специфични за страната.

От Goldman Sachs понижиха краткосрочната си прогноза за еврозоната, въпреки че очакват подобрение по-късно тази година, цитирайки стимулиране от по-ниските цени на петрола и фискалната политика.

„Местната икономика е доста устойчива“, посочва Алине Шуйлинг, икономист към ABN Amro. „Може да имате отрицателно първо тримесечие и слабо второ, но след това трябва да има ускорение отново. Не очаквам дълбока или продължителна рецесия“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
korn
преди 5 години
На никой не му дреме вече за световната икономика.Всеки да се оправя както може.Даже за Европа така е по добре.Да му мислят развиващите се държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Иван Митев
преди 5 години
Слабото място на световната икономика е разпространена в света държавна грешка за неограничаваните съпътстващи щети от работата на централната банка (ЦБ).Правителствата взимат нови дългове за да осигурят пари за плащане на съпътстващи щети от работата на ЦБ. С този подход правителствата отлагат началото на национална криза за сметка на бъдещи завишени щети.Спасението от катастрофална криза е възможно чрез прилагане на защита срещу съпътстващи щети от работата на ЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още