IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската сметна палата иска ЕК да засили борбата с измамите със средства от ЕС

В действащата система за разследвания на злоупотребите има слабости

15:03 | 10.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ЕС трябва да повиши борбата срещу измамите, а Европейската комисия трябва да заеме водещо място и да преразгледа ролята и отговорностите на Служба за борба с измамите с европейски средства ОЛАФ. Това се посочва в доклад, представен днес от Европейската сметна палата (ЕСП), цитиран от БТА.

В действащата система за разследвания на измамите има слабости. Комисията не разполага с изчерпателна информация за мащабите, естеството и причините за измамите, пише в доклада. Според палатата това създава пречка за ефективното предотвратяване на измамите с бюджета на ЕС.

Измамите представляват явление със скрит и сложен характер, и за да се защитят финансовите интереси на ЕС от измами, са необходими постоянни и широкообхватни действия. Това е много важна отговорност на ЕК, се посочва в документа.

Според палатата ЕК не разполага с изчерпателни и удобни за съпоставяне данни за равнището на разкритите измами при разходването на средства от ЕС. Досега ЕК не е изготвила оценка на неразкритите измами, нито подробна оценка на причините за измами. Тази липса на информация води до понижаване на практическата стойност и ефективността на плановете на ЕК за защита на финансовите интереси на ЕС от измами, се посочва в доклада.

Общо 70 на сто от гражданите на ЕС смятат, че измамите с бюджета на ЕС са чести, дори това да не отговаря на действителността, отбелязва докладчикът Юхан Партс. За съжаление извършваните досега дейности за борба с измамите не са достатъчни, добавя той, цитиран в съобщението на палатата.

В доклада се допълва, че засега е твърде бавно преминаването към национално разследване на предполагаеми измами и рядко тези разследвания завършват с присъди. Средно 17 обвинения годишно, повдигнати след извършени отОЛАФ разследвания (по-малко от половината от всички такива обвинения), са довели до съдебно преследване на предполагаеми измамници. В някои случаи окончателните доклади на ОЛАФ не предоставят достатъчно информация, за да бъде открита процедура за събирането на погрешно платени средства от бюджета на ЕС. За 2012-2016 година едва около 15 на сто от общата препоръчана сума е била действително възстановена. 

Създаването на Европейска прокуратура е стъпка в правилната посока. Един от главните проблеми за разкриването и разследването се състои в това, че прокуратурата на ЕС ще зависи почти напълно от националните власти.

Регламентът за прокуратурата на ЕС не въвежда средство, с което тя да изисква от държавите от Общността да отделят ресурси за активната работа, необходима за разследването на измами със средства от ЕС, се посочва в документа.

Палатата препоръчва на ЕК да въведе надеждна система за докладване и измерване на измамите, която да предоставя данни за мащабите, естеството и първопричините за измамите; да включи предотвратяването на измамите в отговорностите на някой от еврокомисарите и да приеме нова стратегия, основана на опасностите от измами; да преразгледа ролята и отговорностите на ОЛАФ покрай създаването на Европейска прокуратура.

Измама представлява всяко умишлено действие или бездействие, предназначено да въведе другите в заблуждение, заради което потърпевшият претърпява загуба, а извършителят получава облага. Измамите с обществени средства често се свързват с корупция, обикновено определяна като действие или бездействие, при което се злоупотребява с власт или което има за цел да доведе до злоупотреба с власт, за да се получи неправомерна изгода, уточнява палатата.

ЕК и държавите в ЕС носят споделена отговорност за защитата на финансовите интереси на Общността срещу измами и корупция. ОЛАФ днес е основната служба на ЕС за борба с измамите. Тя допринася за разработването и изпълнението на политиката на ЕК за борба с измамите и извършва административни разследвания на измамите, засягащи бюджета на ЕС. До края на 2020 г. ще започне да работи Европейската прокуратура, която ще разполага с правомощия да предявява и поддържа обвинения за престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС в 22 държави.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още