IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси поеха в различни посоки след убийството на ирански генерал

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,4%

19:48 | 03.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси поеха в различни посоки в края на сесията в петък заради засилването на геополитическото напрежение след американските удари в Ирак, при които беше убит високопоставен ирански командир, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи търговията със спад от 0,4%. Туристическият и автомобилният сектор поведоха загубите, а петролният и газовият сектор отбеляза ръст от над 1% на фона на подновените безредици в Близкия изток.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 прибави 0,24% към стойността си и завърши седмицата на ниво от 7622,40 пункта. Френският CAC 40 също финишира на зелена територия с ръст от 0,04% до ниво от 6044,16 пункта. Германският DAX обаче записа спад от 1,25% до ниво от 13 219,14 пункта. 

Иранският генерал-майор Касем Сюлеймани, ръководител на елитните специални части „Ал-Кудс“, е бил убит рано сутринта в петък при американски въздушен удар срещу конвоя му на летището в Багдад.

Иранският външен министър написа в Twitter, че САЩ носят отговорност за всички последици от „мошеническия си авантюризъм“, а осведомителната агенция Фарс съобщи, като цитира говорител, че Висшият съвет за сигурност на Иран ще се събере, за да обсъди отговора на Техеран.

Цените на петрола нараснаха след нападението, като Брент и WTI прибавиха над 2% в петък.

На корпоративния фронт цената на акциите на Swedish Match се повиши с над 3% и компанията оглави индекса Stoxx 600 в следобедната търговия, след като акциите на тютюневите компании бяха подкрепени от окончателните указания на Агенцията по храни и лекарства на САЩ (FDA) за електронните цигари.

Цената на акциите на авиокомпаниите Lufthansa и Air France KLM се понижи със съответно 7% и 8% заради резкия ръст на цената на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още