IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси преодоляха тревогите за COVID и липсата на нови стимули в САЩ

Петролните компании поведоха по ръст сред основните сектори

19:35 | 20.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските акции се търгуваха с повишения в петък, като вниманието на инвеститорите отново беше фокусирано върху нарастващия брой на новите случаи на коронавирус в Евопа и САЩ и решението на американското правителство да не удължи няколко спешни програми за отпускане на заеми от Федералния резерв, съобщава CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 нарасна с 0,5% по време на следобедните часове на търговия в Европа. Петролните акции поскъпнаха с 1,3%, повеждайки по ръст сред останалите сектори, приключили също предимно на зелена територия. Акциите на компаниите от хранителния сектор поевтиняха с 0,3%.

Германският индекс DAX нарасна с 0,39% до 13 137,25 пункта, френският CAC 40 също се повиши с 0,4% до 5 495,89 пункта, а британският FTSE 100 прибави 0,27% към стойността си, изкачвайки се до ниво от 6 351,45 пункта.

Европейски Европейски

По-рано днес министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин заяви, че няма да удължи няколко спешни програми за отпускане на заеми от Федералния резерв, откривайки фронт за разцепление с централната банка, която настоява за тяхното продължение.

В резултат на 31 декември ще приключат няколко нови програми на Фед, които подкрепят пазарите на корпоративни кредити и общински заеми и които предоставят заеми на малкия и среден бизнес и организации с нестопанска цел по време на пандемията на коронавируса.

В Европа преговорите за Brexit бяха прекъснати, заради положителен тест за COVID на член на екипа на ЕС, но главните преговарящи и техните екипи продължиха дискусиите дистанционно с надеждата да постигнат споразумение. В същото време Европейският съюз предупреди, че Великобритания не е напреднала по-значително по преодоляването на основните пречки пред постигането на търговска сделка с блока.

По време на среща в петък в Брюксел главният секретар на Европейската комисия Илзе Юхансоне е заявила пред представителите на страните членки, че преговорите може да продължат и през декември, тъй като напредъкът е бавен.

В корпоративен план, акциите на Sage Group поевтиняха с повече от 13%, тъй като печалбата на британската софтуерна компания се сви след облачна инвестиция.

На върха на европейския индекс на сините чипове е германският конгломерат Thyssenkrupp, чиито акции поскъпнаха с 5,5%, след като компанията обяви, че ще съкрати още 5 хил. работни места, за да облекчи въздействието на пандемията върху бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още