IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евростат: Ситуацията с цените на енергията в еврозоната е безпрецедентна

Потребителите плащат с 25% по-скъпа енергия през 2021 г., сочат данните на статистическата агенция

20:20 | 10.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Положението с цените на енергията в еврозоната е определено от статистическата агенция Евростат като "безпрецедентно". В периода между декември 2020 година и декември 2021 година вносните енергийни продукти са повишили цената си със 115%, местните производствени цени се увеличават със 73%.

В други години със силна волатилност на пазара, енергийните продукти са поскъпвали с не повече от около 30%, а на "домашните" - с не повече от 10%.

Между декември 2020 година и декември 2021 година потребителите в еврозоната са платили с 25% по-високи сметки за електроенергия, газ и други горива, сочат още данните на статистическата агенция.

Това положение е в остър контраст със случващото се на енергийния пазар в периода 2010 - 2019 година. В тези години еврозоната се радва на стабилност. През 2020 година цените на вносните енергоизточници се понижават с 31%, а като цяло цените на енергията за потребителите - с 10 на сто.

евростат евростат

Източник: Евростат

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
За това, че в ЕК са мужи без глави, вероятно пак виновен ен Путин. Стъпка по стъпка ЕС успешно върви към пълно забатачване и разпад. "От ума си тегли", имаше една такава приказка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още