IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото може да измести долара като доминираща валута на международните пазари

Според пазарния анализатор Наим Аслам агресивният протекционизъм на САЩ ще спомогне за изкачването на еврото до позицията на основна резервна валута

14:30 | 15.09.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Еврото може измести долара като доминираща валута в международната търговия, прогнозира главният пазарен анализатор в компанията ThinkMarkets Наим Аслам в интервю пред БНР.

Според него политиката на агресивен протекционизъм на американския президент Доналд Тръмп ще спомогне за изместването на долара като основен фактор в международните сделки.

Протекционизмът на САЩ кара все повече държави да търсят алтернативни валути. След като Турция, Иран и Русия официално се споразумяха, че ще търгуват в собствените си валути, а председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер призова в последната си реч еврото да се превърне е глобална валута, „всички започнаха да си задават един въпрос - възможно ли е това“? 

Еврото е втората резервна валута в света по данни на Международния валутен фонд. За "резервна" се счита валутата, която се съхранява в големи количества от правителствата на други държави и институции. Това реално представлява техният резерв от чуждестранна валута. Към края на 2017-та година близо 63 % от чуждестранните резерви в световен мащаб са в долари и малко над 20 % - в евро.

Според Аслам  е напълно възможно еврото да се превърне в първа резерва валута в глобален мащаб. Това е шансът на еврозоната да направи така, че еврото да застане до долара, а след това - да започне и да доминира.

„Протекционизмът няма място в света“, смята анализаторът.

„Знам, че държави като Китай, Германия, Франция и Индия все повече задълбочават сътрудничеството си с други големи страни, включително и с Русия, опитвайки се да намалят влиянието на САЩ“, добави той.

Аслам е категоричен, че криптовалутите също могат да изиграят огромна роля за изместването на долара като водеща валута. Отвъд океана Джоузеф Гагнън от Института за международна политика "Питърсън" е на различно мнение:

"Това е тяхно право. Никой не принуждава никого да използва долара. Хората използват долара, защото искат. Също така - те го правят, защото другите го използват и е по-лесно да се правят разплащания. Така се е образувала мрежата от доларови разплащания в международната търговия. Същото е като с английския език - никой не кара хората да го използват, но те го правят, защото така комуникират по-лесно с останалия свят. С валутите е така. Никой не е принуден насила да използва долари. Да, може да настъпи промяна, ако тези държави наистина са решили да не използват повече долари. Няма пречка за това. Въпросът е в доверието към валутата."

Отнемането на доминиращата роля на долара е цел и на Турция, Иран и Русия - и трите държави имат дългове в долари, но опитът за заобикаляне на американската валута има е мотивиран и от отношенията им с американския президент Доналд Тръмп.

Според Аслам триъгълникът Турция, Иран и Русия е „много важен“. Именно той мжое да се окаже ключов за промяната при валутната доминация, защото трите държави в него не искат да разчитат на американския долар.

От 1 октомври 2016 г. китайският юан също може да се използва резервна валута и се присъединява към японската йена, британската лира, швейцарския франк и разбира се - долара и еврото. В момента процентът му в резервите в чужда валута е малко над процент, но китайският лидер Си Дзинпин още след преизбирането си миналата година обърна внимание, че иска това да се промени.

"Отражението върху цената на долара е очевидно. Той ще стане по-слаба валута и по-малко хора ще искат да я притежават. Това обаче веднага означава, че ще се намали търсенето на долари, а оттам - валутата ще изгуби доминацията си в световен мащаб", прогнозира Наим Аслам в  радио ефира на БНР.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 2
kloynat
преди 5 години
goliamata pra4ka komandwa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 7
Grosss
преди 5 години
След като американците затварят своите пазари за чужди стоки, за какво муе на останалият свят да купува и трупа долари като резерви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 17
Иван Митев
преди 5 години
При Европейска централна банка без защита от щети, възникващите щети ще провалят еврото.Устойчиво евро е възможно само при Европейска централна банка със защита от щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 9
gogh
преди 5 години
Трябва да си доста наивен и далеч от реалността, че да говориш такива безсмислици. В близките 10-20 години това е невъзможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 13
radina656
преди 5 години
Алтернатива Файненшъл ми осигуряват доста добра възвръщаемост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 4
al64ad
преди 5 години
трябва да си пълен *** да не диверсифицираш....:) :)Китай се опитва да купи примерно всичко на планетата,което си струва ,с фиатните си резерви .Друг е въпроса колко му позволяват......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 11
abdul
преди 5 години
мхм, и това всичко на фона на синхронизираното печатане или т.нар QE от страна на ЕЦБ и ФЕД?Те сигурно затова купуват злато във всичките му форми като обезумели.. пак тия същите врагове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 8
al64ad
преди 5 години
реално клиринга между "враговете на долара по принуда" ще е в евро. Отделно според руският отпреди 2 дни план ,федерацията ще тръгне към заместването на доларови с еврови облигации.Така ,че има логика в разсъжденията в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още