Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Газпром: Доставките на газ към Европа могат да надхвърлят 200 млрд. куб.м през 2019 г.

Руската енергийна компания преизбра Виктор Зубков за председател на борда на директорите

Газпром: Доставките на газ към Европа могат да надхвърлят 200 млрд. куб.м през 2019 г.

Ръководителите на "Газпром" Алексей Милер (вляво) и Виктор Зубков (вдясно). Снимка: Ройтерс

„Газпром“ може да достави на Европа между 198,6 и 201,1 млрд. куб.м природен газ през тази година, с което количествата ще се доближат до рекордните обеми от 2018 г., заяви зам.-председателят на управителния съвет на руското дружество Алексей Милер по време на пресконференция. 

По-рано днес се проведе заседанието на новоизбрания директорски борд на компанията.

Още по темата

По време на срещата ръководството на „Газпром“ реши да избере отново бившия руски министър-председател Виктор Зубков за председател на борда на директорите. За негов заместник беше определен Алексей Милер, съобщава компанията в своя сайт.

В рамките на изминалата година руското дружество е доставило на Европа 201,9 млрд. куб.м газ, което представлява 68% покритие на нуждите на страните от блока за този енергиен ресурс.

От 2014 г. насам се забелязва постепенен ръст в доставките на руски газ за Стария континент, като заедно с тях расте и делът на Русия при общите доставки на газ за европейските страни.

„В края на първото полугодие, отчитайки реалната конюнктура, нашата прогноза за доставките за цялата 2019 г. на пазарите на ЕС и Турция е между 198,6 милиарда кубични метра до 201,1 милиарда кубични метра. Това е много близко до историческия рекорд от 2018 г.“, посочи Милер.

„Газпром“ получава от европейските потребители предложения за нови средносрочни и дългосрочни договори за доставки на газ, каза още Милер. Той даде като пример увеличението на обемите на доставките Австрия.

По отношение на доставките на газ от страна на „Газпром“ в посока Европа през 2018 г. България се нарежда на 13-то място с 3,2 млрд. куб.м закупен ресурс. Първа в класацията е Германия с общо 58,5 млрд. куб.м газ, доставен от руското дружество.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Преговорите за Brexit сложиха край на ралито на европейските борси