IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски съд разглежда жалба на еколози срещу "Северен поток" 2

Deutsche Umwelthilfe настояват да се вземат предвид нови данни за изтичането на метан при добива, преноса и преработката на природен газ

09:18 | 16.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Върховният административен съд в Грайфсвалд ще разгледа по-късно днес (16 ноември) жалба на еколози срещу "Северен поток" 2, пише ТАСС. Искът срещу съоръжението е подаден от организацията Deutsche Umwelthilfe.

Еколозите се обърнаха към съда, след като властите в град Щралзунд отхвърлиха искането им за преразглеждане на разрешителното за строеж на газопровода. Според организацията обаче има нови данни за неконтролируемото изтичане на метан при добива, транспортирането и преработката на природния газ, които трябва да бъдат взети предвид.

Разрешителното за строеж на спорния газопровод беше издадено още през 2018 година. В началото на септември 2021 година "Северен поток" 2 беше изграден и в момента очаква решението на регулаторите, за да влезе в търговска експлоатация.

В своята жалба Deutsche Umwelthilfe се позовават на решение на Конституционния съд на Германия, който задължи правителството да изготви план за намаляването на емисиите въглероден диоксид и да опише мерките за защита на климата.

Германия трябва да даде отговор дали "Северен поток" 2 спазва европейските изисквания до 8 януари 2022 година.

Германският външен министър Хайко Маас коментира преди дни, че срещу него има искове на зелени организации, но канцлерът на страната Ангела Меркел е споделяла нееднократно, че проектът е нужен, защото на Германия са необходими по-големи количества природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още