IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските занаятчии призовават за облекчаване на имиграцията

В моемнта квалифицираните работници от трети държави, които желаят да работят в Германия, трябва да преминат през сложна процедура

18:57 | 19.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

В рамките на дебата за нов имиграционен закон в Германия централният съюз на германските занаятчии (ZDH)  призовава за опростена процедура за имиграция на квалифицирани служители в областта на занаятите.

„Германия трябва да сключи споразумения за миграция с всички страни, които имат сравнима образователна система и ниво", казва председателят на ZDH Ханс Петер Волзайфер  пред WELT AM SONNTAG.

Тогава можело да не се осъществяват нужните сега индивидуални тестове, които се извършват в момента. "Всеки, който може да докаже, че разполага с призната от властите професионална квалификация в родната си страна и е работил поне две години в бранша, може да докаже определено ниво на езика и преди всичко - трудов договор, трябва да бъде допуснат да влезе в страната", убеден е специалистът.

Според представите на ZDH само след определен работен период в Германия може да бъде задължителна процедурата за признаване в Германия. Това би било от помощ и за  служителя, например, за да може да докаже квалификациите според немските стандарти при смяна на работното място.

Понастоящем квалифицираните работници от трети държави, които желаят да работят в Германия, трябва да докажат в сложна процедура, че придобитата от тях квалификация в тяхната страна е еквивалентна на германското обучение. По правило квалификациите се проверяват от занаятчийските камари на място при бъдещия работодател. Експертите обаче критикуват процедурите като твърде дълги, непрозрачни и сложни за много специалисти от чужбина.

След продължил дълги години дебат за имиграционния закон за професионалистите министерствата на вътрешните работи, на социалната политика и на икономиката се договориха относно правната рамка на закона. Скоро предстои той да бъде приет от кабинета и ще регулира кой може да влиза в Германия - за работа и обучение. Документът предвижда и опростяване на признаването на квалификациите, но не и в рамките на предложението за ZDH.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още