IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хаосът на Brexit се прехвърля и върху британската ядрена индустрия

Местните оператори на атомни електроцентрали са заплашени от сериозно усложнена бюрокрация относно вноса на ядрено гориво от ЕС

13:00 | 19.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британската ядрена индустрия е изправена пред срив, ако страната напусне рамките на Европейския съюз (ЕС) без споразумение, тъй като компаниите в сектора ще се сблъскат със сериозни пречки по отношение на документацията за внос на ядрено гориво от блока, пише Bloomberg.

Министерството на бизнеса, енергетика и индустриална стратегия е информирало компаниите, които разчитат на вноса на гориво, че ще се нуждаят от нови търговски разрешителни в случай на твърд Brexit.

Брюксел и Лондон се намират в заключителен етап от преговорите за излизане на Великобритания, като се очаква да се проведе ключова среща на върха, която започва в четвъртък. Премиерът Борис Джонсън обеща да изкара страната от блока до 31 октомври, обещание, което рискува да го хвърли в сериозен конфликт с парламента, който прие законодателство, изискващо ново удължаване на срока за Brexit, ако не може да бъде постигната сделка. 

Точно както банкерите превърнаха Лондон в глобален финансов център, ядрените дружества успяха да оформят лика на Великобритания своеобразен възел на потоците с ядрено гориво. Невъзможността за внос на обогатен уран от Европа може да има сериозни последици за ядрената индустрия на страната.

Говорител на Electricite de France SA (EDF), основен местен оператор на ядрени мощности, заяви, че компанията няма какво да добави към доклада на правителството. EDF увеличи запасите си от гориво и оборудване малко преди предходния краен срок за Brexit.

Компанията Urenco, която разполага със съоръжения за обогатяване на уран в Германия, Холандия и Обединеното кралство, е идентифицирала и смекчила материалните рискове, доколкото е възможно, и разполага със запаси от материали, за да продължи изграждането на своето съоръжение в Обединеното кралство в случай на прекъсване на транспорта, се посочва в изявление по имейл от говорител на компанията.

"Това би било невероятно разрушително", смята Йън Уилямс, мениджър по обществените въпроси в Асоциацията за ядрена индустрия. „Ако нямате правилния лиценз за внос и износ, ще бъде невероятно трудно да направите каквото и да било“, добавя той.

Вече са направени много подготовки за защита на цивилния ядрен сектор след Brexit, като двустранните споразумения за сътрудничество и търговски споразумения са готови да гарантират приемственост, се казва в доклад. Великобритания също подписа нови споразумения за инспекции с Международната агенция за атомна енергия, за да замени съществуващите договорености за предпазни мерки, използвани от Европейската общност за атомна енергия.

Въпреки тези мерки правителството препоръчва на предприятията да кандидатстват за лицензите за внос, издавани от Службата за ядрено регулиране. Това е същият процес, през който компаниите преминават, за да внасят материали от страни извън ЕС, посочва Алекс Труман от въпросната институция.

Въпреки че урановата руда произхожда от страни извън ЕС, като Австралия и Казахстан например, някои от материалите се изпращат за Европа за обогатяване преди да достигнат Великобритания. Миналата година Кралството е внесло повече от 440 милиона долара продукти със съдържание на уран и плутоний от Франция, Германия и Холандия, сочат данни на Организацията на обединените нации (ООН)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още