IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC е спечелила 120 млн. долара за един ден по време на срива на турската лира

Печалбата на британския кредитор е значително по-голяма от тази на Deutsche Bank за двете седмици сътресения в турската икономика

10:12 | 20.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британската банка HSBC, най-големият кредитор в Европа, е успяла да спечели около 120 млн. долара само за ден по време на финансовата криза в Турция, възползвайки се от обезценяването на турската лира, съобщава Bloomberg, позовавайки се на корпоративния отчет на банката. 

Сривът на турската валута през лятото на 2018 г. понижи печалбата от търговия на някои британски инвестиционни банки с експозиция към Турция като Barclays Inc.

Въпреки това HSBC е успяла да се възползва от слабата турска лира.

Печалбата на британския кредитор в това отношение е била двойно по-голяма от прогнозираната от нейните модели за измерване на пазарния риск.

За сравнение, печалбата на германската Deutsche Bank AG по време на двете седмици икономически сътресения в Турция през 2018 г. е в размер на 35 млн. долара, т.е. значително по-малко от тази на HSBC.

Финансовите пазари в Турция бяха разтърсени през миналата година заради влиянието на американските санкции, съчетани с прегряването на местната икономика. Стойността на турската лира се понижи до рекордно ниско ниво спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още