Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

HSBC е спечелила 120 млн. долара за един ден по време на срива на турската лира

Печалбата на британския кредитор е значително по-голяма от тази на Deutsche Bank за двете седмици сътресения в турската икономика

HSBC е спечелила 120 млн. долара за един ден по време на срива на турската лира

Снимка: Ройтерс

Британската банка HSBC, най-големият кредитор в Европа, е успяла да спечели около 120 млн. долара само за ден по време на финансовата криза в Турция, възползвайки се от обезценяването на турската лира, съобщава Bloomberg, позовавайки се на корпоративния отчет на банката. 

Още по темата

Сривът на турската валута през лятото на 2018 г. понижи печалбата от търговия на някои британски инвестиционни банки с експозиция към Турция като Barclays Inc.

Въпреки това HSBC е успяла да се възползва от слабата турска лира.

Печалбата на британския кредитор в това отношение е била двойно по-голяма от прогнозираната от нейните модели за измерване на пазарния риск.

За сравнение, печалбата на германската Deutsche Bank AG по време на двете седмици икономически сътресения в Турция през 2018 г. е в размер на 35 млн. долара, т.е. значително по-малко от тази на HSBC.

Финансовите пазари в Турция бяха разтърсени през миналата година заради влиянието на американските санкции, съчетани с прегряването на местната икономика. Стойността на турската лира се понижи до рекордно ниско ниво спрямо долара.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова
Още по темата: Европа Deutsche Bank HSBC

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
България е седма в ЕС по производство на велосипеди през 2019 г.