IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И вот на недоверие срещу Джонсън няма да предотврати твърд Brexit

В такъв случай правителството вероятно ще назначи нови избори за дата след 31 октомври

09:57 | 04.08.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дори и вот на недоверие срещу новия британски премиер Борис Джонсън не е подходящо средство за предотвратяване на твърдия Brexit. Ако Джонсън загуби подобен парламентарен вот за доверие през септември или октомври, неговото правителство ще насрочи нови избори за дата след 31 октомври и така или иначе Великобритания ще напусне ЕС, съобщава The Sunday Telegraph. Вестникът се позовава на пътрешноправителствени изявления на консултанта на Джонсън Доминик Къмингс пред министрите на страната.

Хардлайнерът по темата Brexit Джонсън възнамерява страната му да напусне ЕС в края на октомври - без споразумение, ако е необходимо. Очаква се това да се отрази сериозно на икономиката. Наскоро паундът падна до най-ниското си ниво от 30 месеца. 

Към момента има 30-процентен шанс Кралството да напусне блока през октомври без сделка, показват резултатите от изследване сред 13 банки. Това е повече от тройно увеличение на перспективата, спрямо сходно изследване, проведено през февруари. Подобен изход на процеса по Brexit ще понижи цената на паунда с повече от 9%, достигайки стойност от 1,10 паунда за долар - ниво, което не е отбелязвано през последните 34 години.

Но в британския парламент няма мнозинство за Brexit без сделка, а някои парламентаристи от консервативната партия на Джонсън сигнализираха, че ще гласуват в отчаянието си срещу премиера за предотвратяване на хаотичен Brexit. Очевидно обаче и това няма да помогне. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 10
ivan.kostov.39
преди 4 години
Що ми се струва, че Великобритания е първата но , не и последната, която ще напусне..... Колкото до плащането - пари нема :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
cum on ABBA face
преди 4 години
Обзалагам се че няма да има Брекзит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 1
georgi_shum
преди 4 години
При брекзит без сделка, няма да платят тия пари. Но бъдат сигурен, че при този вариант при последващи преговори за търговско споразумение, които ще започнат рано или късно, Британия ще бъде принудена да ги плати барабар с лихвите. Никакво трепване пред тая о.трепка Борис!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
Ще плати ли Великобритания 50 000 000 000 евро при Брекзит без сделка на ЕС, както бе договорено. Ако не е длъжна да го стори, евробюрократите да не се правят на толкова твърди и безцеремонни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
ratten
преди 4 години
на дОбър час!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още