IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания си иска обратно прогонената от кризата квалифицирана работна ръка

Страната все още е с второто най-високо равнище на безработицата в еврозоната - 14,5 на сто през септември

22:20 | 14.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Испанското правителство съобщи днес, че работи по план за улесняване на завръщането на многобройната квалифицирана работна ръка, прогонена от икономическата криза през 2008-2013 година.

Според официални данни броят на испанците, преместили се да живеят в чужбина, се е увеличил с над 940 000 от 2009 година, когато безработицата силно нарасна в разгара на кризата.

Повечето от тези емигранти са млади квалифицирани кадри - инженери, учени, лекари - на които правителството на Педро Санчес иска да помогне да се върнат обратно, заяви пред журналисти държавният секретар за миграцията г-жа Консуело Руми.

Планът, предвиден да влезе в сила в началото на 2019 година, не предвижда конкретен брой завърнали се квалифицирани работници.

Той се състои главно в улесняване на контакта в интернет между тези напуснали страната испанци и испански компании, търсещи квалифицирана работна ръка.

Правителството не предвижда финансова помощ за завръщането на такива служители, с изключение на някои проекти, например в научната дейност, които са много важни "и ще донесат добавена стойност" на Испания, изтъкна Руми.

В същото време тя призна за известна "съпротива" от страна на емигрантите, тъй като условията на труд в Испания често са по-неблагоприятни.

Страната все още е с второто най-високо равнище на безработицата в еврозоната (14,5 на сто през септември) и отчита рекорден дял заетост на временни трудови договори (26,9 на сто) - два фактора, теглещи надолу заплатите.

От около 2,5 милиона испанци, живеещи в чужбина 1,5 милиона са на американския континент, а голяма част от емигрантите, изнесли се след кризата, са се установили във Великобритания и Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още