IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия иска ЕС да отложи до есента решението за наказателната процедура

Рим може да поиска забавянето на базата на по-добро от очакваното представяне на бюджета през 2019 г.

11:47 | 28.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италианският премиер Джузепе Конта изглежда е близо до постигане на споразумение за изтласкване до есента на решението на Европейския съюз за започване на наказателна процедура за прекомерен дефицит. Това съобщава италианският в. La Repubblica, позовавайки се на свои източници.

Очаква се решението да се вземе през септември или октомври.

Рим може да поиска забавянето на базата на по-добро от очакваното представяне на бюджета през 2019 г., а за ЕС може да е от полза да изчака, за да има по-пълни данни за състоянието на страната, съобщава Bloomberg.

Отлагането ще означава, че мярката ще съвпадне с началото на работата по бюджета за 2020 г., което на свой ред може да увеличи напрежението между двамата вицепремиери и лидери на партиите в управляващата коалиция – Матео Салвини от „Лига“ и Луиджи ди Майо от движението „Пет звезди“.

Двамата имат противоположни бюджетни приоритети – данъчни съкращения за ориентираната към бизнеса „Лига“ и увеличение на минималните заплати за антисистемното движение „Пет звезди“.

Доходността по италианските 10-годишни италиански държавни ценни книжа спадна, приближавайки се до тазгодишното си дъно по-рано този месец, достигайки 2,34%. Спредът спрямо германския бенчмарк – ключов измерител на риска в страната, също се сви до 240,8 базисни пункта, което на свой ред е близо до най-ниските му нива от септември насам.

Друг елемент също говори, че есента ще бъде решаващо време за страната. В. Corriere della Sera съобщи, че Салвини е дал на правителството четири месеца да приеме програмата на неговата партия. Това ще даде на неговите партньори глътка въздух, които получават все по-голям натиск да разпуснат кабинета и да обявят предсрочни избори.

Ако правителството падне през септември или октомври, това може да направи невъзможно за следващата администрация приемането на бюджета за 2020 г. преди края на годината, което на свой ред ще попречи на усилията за стимулиране на икономиката и балансиране на публичните финанси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
Mohave __
преди 4 години
Силата на ЕС е в отлагането на проблемите ! Затова едно отлагане от 30 -100г. е напълно на място .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още