IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадваща ревизия на БВП на Испания предизвиква съмнения за възстановяването

Официалната статистическа агенция на Испания съобщи, че икономиката се е разширила с 1,1% през второто тримесечие при първоначална оценка за 2,8%

15:19 | 23.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul Hanna/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Статистическата агенция на Испания обяви днес, че икономиката на страната през второто тримесечие е нараснала значително по-слабо от първоначално обявеното. Ревизията повдига въпроси около възстановяването и разпалва гнева на анализаторите, пише Bloomberg.

Националната статистическа агенция на Испания съобщи, че брутният вътрешен продукт (БВП) отчита ръст от 1,1% между април и юни спрямо януари-март. Първоначалната оценка беше за растеж от 2,8%.

Годишният растеж е ревизиран на 17,5% от първоначалната прогноза за 19,8%.

Статистическият институт на страната обяснява ревизията с трудности при измерването на продукцията по време на пандемията.

икономиката икономиката

Рязкото преразглеждане вероятно ще предизвика порой от понижения на прогнозите на професионални икономисти, които очакваха Испания да отчете най-бързото разширяване на икономиката от повече от четири десетилетия тази година. Това може да доведе и политически проблеми за премиера Педро Санчес, докато той търси одобрение за бюджета за следващата година.

„С ревизии от такъв мащаб е невъзможно да се правят прогнози и всички тези цифри отиват на вятъра“, казва Анхел Талавера от Oxford Economics, който прогнозира разширяване на испанската икономика с 6,5% тази година. "Прогнозите за тази година ще бъдат намалени без съмнение“, посочва той.

Статистическата агенция заяви, че преразглеждането се дължи на историческо преразглеждане на поредицата от данни за БВП от 2018 г., заедно с по-ниско от очакваното отчитане на корпоративните продажби. Това изненадва и официалните икономисти.

По-рано тази седмица централната банка на Испания повиши прогнозите си за икономически растеж до 6,3%, докато икономическото министерство запази прогнозата си за растеж на 6,5%. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие очаква БВП на Испания да нарасне с 6,8% през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още