IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво предлагат европейските партии за младите хора?

Насърчаването на иновациите, подпомагането на младите предприемачи и разширяването на обмена на студенти по програмата „Еразъм“ са част от идеите на партиите

18:15 | 22.05.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Само 28% от европейците на възраст между 16 и 24 години гласуваха на последните европейски парламентарни избори през 2014 г., докато общата избирателна активност достигаше 42%. Преди гласуването в края на настоящата седмица Euractiv разгледа различните предложения на европейските партии, насочени към младите хора.

Насърчаването на иновациите, подпомагането на младите предприемачи и разширяването на обмена на студенти по програмата „Еразъм“ са сред ключовите идеи, представени в стратегиите на големите политически партии.

ЕНП: Подобряване на иновациите и създаване на работни места за младите

„Нуждаем се от силна икономика за общество, в което всеки се грижи и намира сигурност и възможности“, се казва в манифеста на Европейската народна партия (ЕНП).

Партията обещава да създаде 5 милиона работни места през следващите 5 години, като се основава на така наречения инвестиционен план Юнкер, укрепвайки единния пазар на Европейския съюз (ЕС) и изграждайки търговски връзки с трети страни.

ЕНП иска да улесни достъпа на компаниите до финансирането като цяло. За младите предприемачи партията предлага специална схема за насърчаване на стартиращите предприятия, особено в цифровата икономика.

По отношение на образованието и научните изследвания, партията призовава за разширяване на програмата за обмен на студенти „Еразъм“.

ЕНП предлага също създаването на Европейски университетски институт 4.0, който да насърчава иновациите в Европа. Партията призовава за повече инвестиции в програми за обучение през целия живот, за да се подкрепят схемите за образование.

ПЕС: Гаранции за достъп на младите хора до работни места

„Обществото ще се насочи към бъдещето с по-голям оптимизъм, ако младите хора имат по-добри перспективи и възрастните вече не се страхуват от несигурността в по-късния етап от живота”, твърдят социалистите.

Партията на европейските социалисти (ПЕС) предлага създаването на европейска стратегия за децата, за да се гарантира, че всяко дете има достъп до качествено здравеопазване, грижи, образование, дом и храна, независимо от страната, в която живее.

ПЕС иска да упълномощи и обучи младите европейци, така че те да придобият подходящите умения спрямо предлаганите работни места. Социалистите искат да разширят схемата за гаранции на младите хора, за да им помогнат да получат работа, стаж или допълнително образование, когато са безработни.

АКРЕ: Няма планове за младите хора

В програмата на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа (АКРЕ) няма нито едно споменаване на младите хора или образованието.

Когато става дума за създаване на работни места, консерваторите се обявяват за силен единен пазар и амбициозна търговска политика.

„За да създадем работни места, растеж и бизнесът да процъфтява, трябва да помогнем за създаването на правилните регулаторни и икономически условия. В края на краищата ЕС е търговски блок, а не схема за социално осигуряване “, твърдят те.

АЛДЕ: По-добро образование и по-лесен достъп до финансиране за млади предприемачи

„Ние трябва да укрепим икономиката на знанието, като инвестираме в научни изследвания и иновации и оборудваме нашата работна сила с правилния набор от умения за 21-ви век, докато преодоляваме различията в поколенията”, посочват либералите в своя манифест.

За да се постигне това, Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) подкрепя предприемаческото образование и „меките“ умения, като гъвкавост и интердисциплинарно мислене.

Подобно на ЕНП, либералите виждат образованието като „процес на учене през целия живот“. Те искат повече инвестиции в образованието и професионалното обучение, повече стажове и по-широко участие в проекти по програма „Еразъм“.

АЛДЕ също вярва в търговията като начин за стимулиране при създаването на работни места.

Европейска левица: Защитава правото на образование

В своя манифест за предстоящите избори Европейската левица защитава правото на всички млади хора на свободно, светско и обществено образование. Тя предлага да се промени подходът към образованието, като се даде приоритет на оценката на учениците въз основа на тяхната еволюция, а не на резултатите.

Партията разбира, че икономическият растеж трябва да върви ръка за ръка с борбата с несигурността и безработицата, “особено сред младите хора и жените”. Те предлагат намаляване на работното време без загуба на доход.

Зелените: Достъпно образование и справедлив достъп до пазара на труда

„Младите хора изграждат бъдещето на Европа. Дължим им най-добрите условия за това и правото на еманципация на младежта ”, споделят европейските Зелени.

Партията призовава да се осигури достатъчно финансиране за Европейския корпус за солидарност, за да се даде възможност на младите хора да придобият доброволчески опит.

Те също така обещават да се борят срещу разпоредбите, които възпрепятстват достъпа на младите хора до пазара на труда.

Зелените насърчават правото на достъпно висше образование, добри условия за обучение и справедлив достъп до добри доходни работни места за всички млади хора. Те призовават държавите членки да инвестират повече в образованието и ученето през целия живот.

Партията също така предлага увеличаване на финансирането от ЕС за програми за обмен като „Еразъм“, така че всеки млад човек да има шанс да се възползва от него, независимо от икономическото му положение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
majnata
преди 4 години
соросоидче ... далеч от такива ... на дърти години ше е два пъти по отровна от Килърито .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
която партия извади жена като Александрия Окасио-Кортез тя ще води хорото на ЕС ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
majnata
преди 4 години
Ала бала отсекъде ... предлагали ... предлагат дългово робство и тотална подмяна на чипа ! Какво поколение ше създадат днешните млади ?! Или то за тая работа си има други млади , дето не се реализират с ръцете и главите си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още