IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

KBC Асет мениджмънт: Глобалната икономика не помръдва

Свиването на пазарите през втората четвърт на годината вероятно ще е по-сериозно, а печалбите на компаниите ще намалеят, пише в бюлетин на банката

12:27 | 19.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Въпреки, че опитът от Китай и Южна Корея ни дава добри насоки, все още се знае твърде малко за вируса, за да прогнозираме как ще се развие ситуацията през следващите месеци.

Все още не може да бъде извършена адекватна оценка и на ефекта върху икономиката. Това се посочва в бюлетин на KBC Асет мениджмънт, публикуван на сайта на ОББ. От критично значение тук е колко дълго ще продължи карантината, но виждаме региони, където тя вече бива облекчена, пише още в анализа.

От KBC Асет мениджмънт припомнят, че капиталовите пазари не обичат подобни сценарии. „През последните седмици видяхме класическото „бягство“ към защитни активи. Отчитайки спад до нивата от 2009 година, пазарите изглеждат по-уравновесени като очакваното свиване в производството вече е отчетено в цените. Все още се оценява възможността за влошаване на икономиката. 

По-сигурните държавни облигации се търсят активно от инвеститорите, натискайки доходността по тези инструменти до едни от най-ниските нива“, става ясно от бюлетина.

Според KBC Асет мениджмънт обаче движението на цените на акциите през тези дни предлага нови възможности, но ще отнеме време на пазарните участници да ги забележат. В бюлетина се посочва, че новопостъпващите новини през следващите месеци вероятно ще останат негативни, а икономическите индикатори ще бъдат под натиск.
Печалбите на компаниите ще намалеят.

„Спадът в цените през последните седмици драстично промени пропорциите в нашите портфолиа. Пропорцията на акциите вече е на целевото с ниво и засега предпочитаме да запазим това ниво. В пропорциите с акции, имаме по-отбранителни акции като сектори и географски райони, като предпочитаме развиващите се пазари, където вирусът вече преминава, а сме далеч по-внимателни с експозицията си към Европейски акции“, пише в анализа.

От кратката ретроспекция на новините от последните седмици от KBC Асет мениджмънт правят извод, че основните икономически региони на Европа, Китай и САЩ преминават през труден момент, а икономическата активност ще се свие през първите две тримесечия в Европа и САЩ. Свиването през втората четвърт вероятно ще е по-сериозно.
Олекотяването на карантината както и предприетите мерки за стимулиране на икономиката говорят за връщане към възстановяване през втората половина на годината.

Средно за 2020 еврозоната ще отчете негативен ръст докато този в САЩ се очаква да остане под първоначално планирания.

Печалбите на компаниите ще намалеят, отчитат от KBC Асет мениджмънт. „Спадът в цените през последните седмици драстично промени пропорциите в нашите портфолиа. Пропорцията на акциите вече е на целевото с ниво и за сега предпочитаме да запазим това ниво. В пропорциите с акции, имаме по-отбранителни акции като сектори и географски райони, като предпочитаме развиващите се пазари, където вирусът вече преминава, а сме далеч по-внимателни с експозицията си към Европейски акции“, пише още в бюлетина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още