IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Македонският парламент одобри промяната на името на страната

Процедурата по финализиране на конституционните промени обаче е дълга и изисква още няколко гласувания

00:26 | 20.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Македонският парламент прие конституционни поправки, които позволяват на страната да промени името си на Република Северна Македония, както беше договорено с Гърция, предава Ройтерс.

Общо 80 депутати в 120-местния парламент гласуваха за промяната на името, като с малко достигнаха необходимото квалифицирано мнозинство от две трети за задействане на конституционните промени.

Това развитие стана възможно, след като няколко депутати от националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ се отклониха от нейната линия и подкрепиха конституционните поправки, отбелязва ДПА. Останалите им колеги от групата на ВМРО-ДПМНЕ - най-голямата в парламента на Република Македония - бойкотираха гласуването.

Заседанието на парламента бе забавено с над 10 часа, посочва Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че македонският премиер социалдемократ Зоран Заев е успял да си осигури подкрепата на депутати от националистическата опозиция, която бе необходима за събиране на необходимото мнозинство от две трети. В противен случай в страната щяха да бъдат свикани предсрочни избори.

Решението може да помогне за осъществяването на стремежа на страната да се присъедини към НАТО и Европейския съюз. Той беше дълго време блокиран от Гърция, която твърди, че името Македония внушава териториални претенции към едноименната гръцка провинция, припомня Ройтерс.

Двете страни постигнаха споразумение за промяна на името през юни, но остават някои препятствия преди официализирането на промяната.

Референдум за споразумението не достигна минимално необходимия праг за участие от 50%, като остави разрешаването на проблема в ръцете на парламента в Скопие.

Процедурата за финализиране на конституционните промени е дълга и изисква няколко гласувания, като това в петък беше само първата фаза. Процедурата трябва да бъде завършена най-късно през януари.

След като Македония официално промени конституцията си, гръцкият парламент ще трябва също да гласува споразумението.

Министърът на отбраната Панос Каменос, лидер на малка крайнодясна партия, която крепи правителството в парламента, заплаши да напусне коалицията, ако споразумението с Македония влезе в гръцкия парламент.

Междувременно македонският премиер Зоран Заев, гръцкият му колега Алексис Ципрас и Европейският съюз приветстваха одобряването на промяната на името на Република Македония от нейния парламент.

"Днес е исторически ден за страната", каза след гласуването снощи Заев, цитиран от Ройтерс. "Македония ще бъде част от европейското семейство, нашите мечти и визии за по-добър живот в по-добра страна ще се осъществят", добави той.

Резултатът от гласуването, който може да доведе до уреждане на продължаващия вече 27 години спор между Атина и Скопие, бе приветстван и от гръцкия премиер Алексис Ципрас, предаде AP.

"Поздравления на моя приятел Зоран Заев! Вотът тази вечер е голяма крачка към нашия общ успех. Много важна крачка към мирно и проспериращо бъдеще за нашите народи!", написа Ципрас на английски в Twitter.

В туит на македонски председателят на Европейския съвет Доналд Туск също приветства резултата от гласуването като "огромна крачка към заемането на полагащото ви се място в евроатлантическата общност", предаде DPA. "Голям ден за демокрацията в Скопие", реагира европейският комисар за разширяването Йоханес Хан, цитиран от Ройтерс.
Хан написа в Туитър, че поздравява "всички онези, които решиха да поемат по пътя към ЕС".

*Актуализирано в 4.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още