IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата унгарска опозиционна партия е напът да се разпадне

Сметната палата наложи на Йобик втора глоба за неправомерни предизборни разходи

21:29 | 01.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямата опозиционна партия в Унгария, Йобик, е на ръба на несъстоятелността след втора голяма глоба, свързана с предизборни разходи, и може да бъде принудена да се разпусне, съобщи партията, цитирана от Ройтерс.

Йобик, която преди време беше известна с твърдата си линия и антисемитските си възгледи, се превърна в по-умерена партия в последните години и се насочи към центъра, като отправи предизвикателство към управляващата крайнодясна партия Фидес на премиера Виктор Орбан.

Държавната сметна палата, оглавявана от бивш високопоставен представител на Фидес, наложи глоба от 660 млн. форинта (2,4 млн. долара) на Йобик за незаконни разходи през 2017 г.

Сега партията е изправена пред нова глоба от 273 млн. форинта, свързана с разходи за предизборната й кампания през 2018 г. Това нанесе потенциално смъртоносен удар на Йобик, която все още е втората по големина в парламента, заяви неин говорител.

„Напълно е възможно Йобик като партия и парламентарната й група да спрат да съществуват“, каза още говорителят Петер Якаб пред Ройтерс. Партията свика извънреден конгрес, за да определи бъдещия си курс.

Държавните одитори съобщиха в комюнике на сайта си в четвъртък, че Йобик е използвала неустановени и незаконни средства за финансиране на предизборната си кампания.

„Йобик наруши законите за финансиране на предизборна кампания…, натрупвайки неплатени сметки и дългови „активи“, въпреки че те очевидно не са могли да съставляват основата на предизборните й разходи“, допълниха те.

Якаб заяви, че партията е имала останали средства от 2017 г. и призна за неплатени данъци и сметки за пощенски услуги. Но тези средства не са незаконни и вече били задействани процедури за изплащането на сметките, уточни говорителят.

Партията оспорва глобите в съда, но не може да изпълнява дейностите си и да плати глобите с настоящия си годишен бюджет от 510 млн. форинта. Тя ще има доста по-малко предизборни прояви за европейските и местните избори, каза още Якаб.

Той допълни, че 20-та депутати на Йобик ще запазят местата си в парламента.

Промените може да ускорят процеса по обединението на опозиционните сили, много от които също бяха глобени от одиторите, срещу Фидес, отбеляза Якаб.

„Днес ние сме на мушката на одиторите, утре същото може да се случи с други партии. Ако тиранията атакува свободата, атакуваните обикновено се обединяват. Режимът и хората, които се борят срещу него, ще бъдат двете страни“, заяви Якаб.

„Последните хора, които систематично изкореняваха опозицията, бяха комунистите и това доведе до революцията от 1956 г. Предпочитаме да се запази върховенството на закона“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още