IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Незаконни стоки за 740 млн. евро са задържани от митниците на ЕС за 2018 г.

От Китай се изнасят най-много стоки с нарушени права на интелектуална собственост, от Северна Македония са потеглили най-много фалшиви алкохолни напитки

15:07 | 19.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Броят на задържаните фалшиви стоки при внос в ЕС се е увеличил през 2018 г. с множество малки куриерски и пощенски пратки. Това съобщиха от Европейската комисия днес.

Според данните броят на задържаните пратки е скочил от 57 433 през 2017 г. на 69 354 през 2018 г., макар общият брой на задържаните артикули да е намалял в сравнение с предишни години. През 2018 г. са задържани почти 27 милиона артикула на стойност на черния пазар от близо 740 млн. евро, които са нарушили права върху интелектуална собственост.

Първи по брой задържани артикули са цигарите, които възлизат на 15% от общото количество задържани артикули. След тях се нареждат играчките (14%), опаковъчните материали (9%), етикетите и стикерите (9%), както и облеклото (8%). Продуктите за ежедневно лично ползване в дома, като продуктите за грижа за тялото, лекарствата, играчките и електроуредите за бита, възлизат на почти 37% от общия брой задържани артикули.

Китай остава първостепенен източник на стоки с нарушени права на интелектуална собственост. От Северна Македония са потеглили най-много фалшиви алкохолни напитки. Турция е била главният източник на други напитки, парфюми и козметика. Митниците на ЕС са засекли голям брой фалшифицирани часовници, мобилни телефони и аксесоари, мастилени касети и тонери, компактдискове, етикети и лепенки от Хонконг, Китай. Държавата, основен източник на компютърно оборудване, е Индия, на цигари - Камбоджа, а на опаковъчни изделия - Босна и Херцеговина, се посочва още в съобщението. 

Едно предишно изследване показва, че фалшифицираните стоки причиняват на предприятията от ЕС загуби на преки продажби, възлизащи на 56 млрд. евро на година, което се изразява в загуба на почти 468 000 работни места. Ако към това се прибавят и съпътстващите ефекти върху другите сектори, общите загуби на преки продажби възлизат на 92 млрд. евро, припомнят от ЕК.

„Митническите служители в целия ЕС са се справили успешно с проследяването и задържането на фалшифицирани стоки, често опасни за потребителите. Тяхната задача е още по-трудна поради увеличения брой на малките пакети, които влизат ЕС в резултат на онлайн продажбите. Приоритети са и защитата на целостта на нашия единен пазар и митнически съюз, както и ефективното привеждане в изпълнение на правата върху интелектуалната собственост във веригата на международните доставки. Трябва да продължим да разгръщаме потенциала си за борба с фалшифицирането и пиратството“, заяви комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси, цитиран в прессъобщението.

От ЕК коментират още, че през ноември 2017 г. Комисията прие цялостен пакет от мерки за допълнително подобрение на прилагането и привеждането в изпълнение на правата върху интелектуалната собственост и за увеличаване на усилията за борба с фалшифицирането и пиратството. През 2018 г. това бе последвано от нов план за действие на ЕС в областта на митниците за борба с нарушенията на правата върху интелектуална собственост за периода 2018—2022 г., вече приет от Съвета. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още