IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Здравко Попов: Времето на утопиите на Европа отмина

Старият континент вече е твърде рефкективен и скептичен, което действа оздравяващо, смята експертът

11:30 | 09.03.19 г.
<p>
	Френският президент Еманюел Макрон.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Ройтерс

Времето на утопиите на Европа мина, заяви пред БНР проф. Здравко Попов – университетски преподавател и дипломат.

Според него Европа вече е твърде рефлективна и скептична, което действа оздравяващо. 

„Рефлективна и скептична Европа не вярва на патос. Не е времето на утопиите, а е време за сериозни размисли и критически дискурси, въз основа на които е възможно отново да поставим въпроса – що е Европа. Но това трябваше да бъде първото, а не то да се предшества от едно виждане, което той се опитва да наложи“, подчерта Попов.

По неговите думи френският държавен глава Еманюел Макрон е загубил до голяма степен от възможността си да бъде считан за големия лидер на Европа, каквато заявка даде още в началото на президентския си мандат.

Според Попов въпреки това на европейски терен Макрон продължава да се бори за това, а обръщението му за Европа е именно опит отново да се насочи вниманието към него.

„Той направи такава заявка – да бъде лидер, да има авторитет, да има репутация. Реално той сякаш се опитва да се самоизгради сега, след като вече е президент на Франция. Виждаме, че в това време на неговото политическо присъствие във Франция и в Европа заявката и амбицията изглежда не може да се осъществи по някакъв бърз и пряк начин. Напротив – той започна много бързо да губи доверието първо на френските граждани. До голяма степен младите хора се чувстваха разочаровани и дори леко измамени от него. Те не видяха в него точно лидера на тяхното поколение. Отделно класическите партии започнаха много силно да го атакуват и критикуват. Той трудно издържа на силни съпротиви“, подчерта експертът.

Вероятно през Макрон се появява един нов популизъм – популистки европеизъм, смята Попов.

„В много страни беше разпознато, че става дума за френския интерес, който се представя като общоевропейски. Има много натиск да се види Европа като една голяма Франция. … Той иска да удовлетвори изглежда много интереси в Европа, за да запази към себе си възможността да бъде лидерът и визионерът“, коментира още ситуацията дипломатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още