IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Република Ирландия все пак може да се окаже печеливша от Brexit

Това може да стане, ако разделението е извършено по подреден начин, приспособено към нуждите на местните и с търговски отстъпки, смята предприемачът Питър Мийд

22:14 | 24.07.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Може да се окаже, че Република Ирландия ще е печеливша от излизането на Великобритания от Европейския съюз, но правителството е проевропейско и иска да вярваме, че няма да е така. И все пак - ако разделението е извършено по подреден начин, приспособено към нуждите на местните и с търговски отстъпки, то би трябвало преходът да е гладък. Това мнение изрази предприемачът Питър Мийд в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Идеята, че би могла да се появи твърда граница между Република Ирландия и Северна Ирландия, е много обидна за някои хора, твърди Питър Мийд. „През 60-те, 70-те и част от 80-те години на миналия век ситуацията с терористичните атаки с ирландските и британските националисти бе трудна. Да събуждаме спомените за трудното минало с една твърда граница е много обидно и за двете страни. По отношение на търговските отношения ситуацията също ще бъде тежка. Ако отново имаме твърда граница, това значизагуба на пазарен дял, логистични проблеми и други такива за бизнеса“, допълни той.

Новоизбраният премиер на Великобритания Борис Джонсън не може да бъде просто бунтовник, трябва да покаже твърда позиция и да продължи установения ред. Мисля, че би могъл да изненада хората, коментира още гостът.

„Дойдох в България преди 6 години. Имам компания в шивашкия бизнес - тя е стартъп. Отворихме ателието си преди около 6 месеца. Идеята ни бе да пресъздаваме британския стил по мярка на клиентите си. Тук в София има много шивашки ателиета, но това е малка и затворена индустрия и ни отне време да разберем как работи пазарът“, коментира гостът.

Той спомена за предразсъдъците у нас към чужденците, както и за бюрокрацията и администрацията. Пречките от това естество обаче не са толкова големи, колкото хора ги представят. Ако се следват процедурите, няма да има проблеми. Ако създавате нещо ексклузивно, хората са доволни. Но то трябва да е различно", изтъкна още той.

„За да предоставите високо качество за панталон или сако, следва да намерите мерки, да разговаряте с клиента си. Това не е идеален бизнес за онлайн клиенти. Той изисква и сериозни инвестиции“, посочи още Мийд.

Още от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
evtimvz
преди 4 години
Този английски предприемач иска хем да е извън ЕС, хем да няма мита. Какво, ще вкарвате безмитни стоки през Ирландия, така ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още