IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рим продължава да държи на своето в бюджетния спор с ЕС

Очевидно планът на правителството не се променя, категоричен бе Джовани Триа след среща с европейските финансови министри в понеделник

22:02 | 19.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джовани Триа <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джовани Триа Снимка: Ройтерс

Италия ще продължи да се придържа към бюджетния си план за 2019 г. независимо от критиките на Европейската комисия. Това заяви италианският финансов министър Джовани Триа в понеделник след среща с финансовите министри на еврозоната. Въпреки твърдата си позиция обаче, той заяви, че преговорите продължават.

Описвайки италианския проектобюджет като „много умерено“ експанзионистичен, Триа заяви пред репортери, че дискусиите продължават. „Очевидно планът на правителството не се променя, но има намерение дискусиите да бъдат продължени“, посочи той, цитиран от Ройтерс.

Брюксел и Международният валутен фонд (МВФ) намират на италианските прогнози за растеж за прекалено оптимистични, притеснявайки се, че политиките на Рим могат да предизвикат нова дългова криза като тази с Гърция през 2011 г.

„Всички сме притеснени за създалата се ситуация. Видимо това е въпрос, който засяга не само Италия, но и всички нас“, посочи холандският финансов министър Вопке Хьокстра.

Междувременно в Рим италианският вицепремиер Матео Салвини заяви, че налагането на каквито и да е било бюджетни санкции от страна на ЕС би било „невеликодушно“. По думите му Италия не иска да унищожава ЕС, а само да промени някои правила, които са в ущърб на европейските граждани.

В своя проектобюджет Рим задава цел за дефицит от 2,4% от брутния вътрешен продукт за следващата година, отхвърляйки обещанието на предишните власти за неговото свиване.

Очаква се в сряда Брюксел да публикува доклад за италианския дълг, което може да се окаже първа стъпка към започването на дисциплинарна процедура срещу страната. Евентуално подобни действия биха могли да завършат дори с глоби за Рим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още